/Natatie: TAS a dat motivarea sentintei in cazul brazilianului Cesar Cielo

Natatie: TAS a dat motivarea sentintei in cazul brazilianului Cesar Cielo

Tribunalul arbitral pentru sport (TAS) a dat publicităţii motivarea sentinţei prin care nu l-a suspendat pe Cesar Cielo pe 21 iulie, respingând cererea de suspendare de 3 luni formulată de Federaţia internaţională de nataţie (FINA) faţă de sprinterul brazilian, depistat pozitiv cu un diuretic.
În apărarea sa, Cielo a explicat că originea furosemidului (diuretic) era din contaminarea unui complement alimentar pe bază de cafeină, pe care îl utiliza în mod regulat, pe baza unei prescripţii medicale. În comunicatul în care îşi prezintă motivarea, TAS observă, în primul rând, că amintitele “capsule de cafeină au fost prescrise de doctorul lui Cesar Cielo de la sfârşitul anlui 2009, iar acestea au fost fabricate de aceeaşi farmacie, încă din primul moment”.


TAS observă, de asemenea, că substanţa folosită pentru capsule, în speţă cafeina, era pură şi nu a fost amestecată cu alte substanţe, dar şi că, fapt determinant, urmele de furosemid depistate la sportiv în laboratorul din Rio de Janeiro se aflaseră pe recipientele în care sportivul îşi păstra medicaţia.
De altfel, farmacia care a preparat capsulele de cafeină a admis că în aceeaşi zi a făcut, pentru alţi clienţi, mai multe produse destinate tratamentului maladiilor cardiace, care conţineau furosemid. În fine, s-a reţinut că în urina sportivilor controlaţi s-a găsit o concentraţie de furosemid nediluată, ceea ce înseamnă că “acesta nu a fost utilizat ca agent mascant în acest caz”.