/Natatie: “Cu un bun avocat, poti sa scapi usor“, apreciaza Cornel Marculescu, directorul executiv al FINA

Natatie: “Cu un bun avocat, poti sa scapi usor“, apreciaza Cornel Marculescu, directorul executiv al FINA

Directorul executiv al Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA), românul Cornel Mărculescu, a comentat sâmbătă decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a nu-l suspenda pe brazilianul Cesar Cielo, depistat pozitiv la un diuretic, apreciind că “dacă ai un avocat bun, poţi să scapi uşor”.
“Cu un avocat bun, poţi să scapi uşor. În schimb, cu un avocat prost, poţi să iei maximum de pedeapsă. Dacă avocatul este bun şi există şi o bună argumentaţie, atunci acestea influenţează corpul de judecători. Marja este prea mare şi consider că este prea mult”, a precizat oficialul FINA.


Brazilianul Cesar Cielo, care a fost depistat pozitiv la furosemid în luna mai, a primit un avertisment de la Federaţia braziliană, dar FINA a făcut apel la această decizie cerând o suspendare în faţa TAS, care a decis însă să confirme avertismentul şi să respingă apelul.
În februarie 2007, înotătoarea rusă Anastasia Ivanenko a fost suspendată pe doi ani după un control pozitiv la furosemid.
“Nu este uşor să explici unui sportiv de ce într-o zi este negru, iar în alta alb. Cum să explici că unii pot lua un simplu avertisment, care nu înseamnă nimic, în timp ce alţii primesc doi ani pentru aceeaşi substanţă?”, a adăugat responsabilul român.
Directorul FINA a mai afirmat că intenţionează să discute despre această situaţie cu responsabilii Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA), precizând că înţelege fluierăturile venite din tribune la victoria lui Cielo în proba de 50 m fluture în prima zi a Mondialelor de la Shanghai: “Este normal. Oamenii sunt frustraţi”.