/Mures: Specialistii anatomopatologi sustin necesitatea unui program de screening pentru cancerul de san

Mures: Specialistii anatomopatologi sustin necesitatea unui program de screening pentru cancerul de san

Specialiştii anatomopatologi reuniţi la Târgu Mureş, începând de miercuri, timp de trei zile, la a VI-a conferinţă de ”Patologie ginecologică” cu tema ”Patologia mamară”, au susţinut necesitatea demarării de către Ministerul Sănătăţii a unui Program Naţional de Screening, pentru depistarea în fază incipientă a carcinomului mamar.
”Este a şasea conferinţă de ‘Patologie ginecologică’, dar în acest an are ca temă patologia mamară. Am considerat că este important să discutăm şi despre aceasta pentru că avem o incidenţă şi o mortalitate mare în România. (…) Ministerul Sănătăţii trebuie să se implice foarte mult şi să înţeleagă necesitatea demarării screening-ului, care reprezintă detectarea într-o populaţie asimptomatică a unor leziuni şi acoperirea costurilor”, a declarat dr. Simona Stolnicu, organizatorul manifestării.


Potrivit acesteia, incidenţa cancerului mamar nu e diferită de la un judeţ la altul, mortalitatea este cam aceeaşi, adică foarte ridicată, însă numărul real al cazurilor nu poate fi cunoscut în lipsa unul Registru Naţional de Cancer.
”Nu avem studii foarte recente şi foarte precise pentru că nu avem un registru de cancer. A fost publicat, în 2002, o statistică ce indică o incidenţă de 50 de cazuri la suta de mii de locuitori, care este comparabilă cu cea din restul Europei şi cu cea din America de Sud. În America de Nord au un pic mai mare incidenţa, problema este că ei au redus foarte tare mortalitatea în ultimii ani, tumorile se depistează în faze incipiente, pe când în România cele mai multe vin într-un stadiu avansat. Rolul mass-media este de a le convinge pe ele (femeile – n.r.) să vină la control, iar pe de altă parte autorităţile să demareze un program de screening”, a arătat dr. Stolnicu.
Aceasta şi-a exprimat speranţa înfiinţării unui Registru Naţional de Cancer, care necesită eforturi materiale şi umane extrem de mari şi existenţa unor echipe multidisciplinare.
Dr. Simona Stolnicu a precizat că scopul principal al conferinţei de specialitate care se desfăşoară la Târgu Mureş este crearea unor echipe multidisciplinare care să abordeze pacientele cu carcinom mamar, în cadrul căreia fiecare membru este important.
”Cei care sunt prezenţi astăzi sunt anatomopatologi, cei care pun diagnosticul la microscop de carcinom mamar, dar la fel de importante este radiologul, care examinează ecografia pentru diagnostic, chirurgul care extirpă tumora şi oncologul care tratează ulterior tumora. Astfel de echipe specializate ar trebui să existe la nivelul unor clinici specializate, deocamdată avem doar la nivelul institutelor oncologice mari, la Cluj-Napoca şi Bucureşti. Avem de un an şi în Târgu Mureş, într-un centru medical privat o asemenea echipă, ea necesită oameni foarte bine instruiţi, de obicei în străinătate şi care se instruiesc periodic în acest scop, care colaborează perfect şi care sunt prezenţi în acelaşi moment acolo pentru a manageria un astfel de pacient”, a subliniat dr. Simona Stolnicu.