/Mureş: Procesiunea religioasă pentru înfiinţarea secţiei maghiare de la UMF va fi mutat din stradă în Biserica Reformată

Mureş: Procesiunea religioasă pentru înfiinţarea secţiei maghiare de la UMF va fi mutat din stradă în Biserica Reformată

Conducerea Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi cea a Comitetului de Iniţiativă Bolyai au informat, miercuri după-amiază, că acţiunea în favoarea înfiinţării secţiei maghiare de la Universitatea de Medicină din Farmacie (UMF) va avea loc, joi, în incinta Bisericii Reformate, după ce anunţaseră că procesiunea religioasă, deşi neautorizată de municipalitate, se va desfăşura totuşi în centrul oraşului.


‘Conducerile organizaţiilor civile au căzut de comun acord să nu ignore decizia conducerii locale. Din acest motiv, manifestarea se va organiza în Biserica Reformată din cetate, la acelaşi perioadă. Comisia de Avizare nu a acordat aviz favorabil solicitării noastre (…) Prin aceasta suntem acuzaţi de propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste; organizarea unei lovituri de stat sau a altei acţiuni contrare siguranţei naţionale; încălcarea ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori punerea în pericol a sănătăţii acestora’, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit celor două organizaţii, scopul adunări publice pe care doresc să o organizeze joi este ‘manifestarea protestului faţă de neaplicarea dispoziţiilor privitoare la prerogativele învăţământului în limba maghiară, derivate din caracterul multicultural al UMF, asigurat de noua Lege a Educaţiei’.
‘Senatul universităţii (UMF – n.r.) a ignorat aceste dispoziţii legale folosindu-se de paravanul autonomiei universitare, care nu permite încălcarea Legii educaţiei. Vom milita în continuare pentru înfiinţarea imediată a departamentului-linie în limba maghiară’, se mai spune în document.
Cele două organizaţii au mai arătat că protestul va avea loc joi, între orele 19,00 şi 21,00, la Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş.
Liderul Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România, Adam Valerian, care dorea ca printr-o procesiune religioasă să ceară înfiinţarea secţiei maghiare la Universitatea de Medicină din Farmacie din Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, că protestul se va organiza peste o zi, deşi nu a primit aviz din partea Primăriei Târgu Mureş.
Adam Valerian a precizat că, deşi nu există avize din partea municipalităţii, maghiarii au fost totuşi invitaţi la această manifestare şi că se aşteaptă ca la protestul din faţa Primăriei Târgu Mureş să participe peste 1.000 de persoane.