/Mures: Procesiunea pentru sectia maghiara la UMF nu a fost aprobata, organizatorii ameninta cu proteste

Mures: Procesiunea pentru sectia maghiara la UMF nu a fost aprobata, organizatorii ameninta cu proteste

Liderul Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România, Adam Valerian, care dorea ca printr-o procesiune religioasă să ceară înfiinţarea secţiei maghiare la Universitatea de Medicină din Farmacie din Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, că protestul se va organiza peste o zi, deşi nu a primit aviz din partea Primăriei Târgu Mureş.
Adam Valerian a precizat că, deşi nu există avize din partea municipalităţii, maghiarii au fost totuşi invitaţi la această manifestare şi că se aşteaptă ca la protestul din faţa Primăriei Târgu Mureş să participe peste 1.000 de persoane.


‘Marea problemă abordată a fost conflictul care ar putea să apară între cele două naţiuni (…) Este foarte important, astăzi este mai important decât a fost ieri ca minoritatea maghiară să demonstreze că în oraşul în care s-a născut, cu rădăcini strămoşeşti adânci nu îi este frică şi poate să demonstreze în centrul civic al oraşului. Consider că faptul că nu am primit autorizaţie s-a încălcat legea, nu noi încălcăm legea. Legea prevede că trebuie să înştiinţăm Primăria cu 48 de ore înainte. Oraşul a fost înştiinţat pe 15 iulie 2011’, a accentuat Adam Valerian.
În paralel cu protestul de la Târgu Mureş, Adam Valerian a precizat că diaspora maghiară din Europa şi SUA ‘şi-a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de discriminarea negativă pe care trăieşte populaţia maghiară din Transilvania’ şi va depune scrisori la ambasadele din România şi la ministerele de externe în ţările în care trăiesc.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a precizat la rândul său că marşul nu a primit aviz şi că cei nemulţumiţi pot să depună petiţii inclusiv la Instituţia Prefectului, care reprezintă Guvernul în teritoriu, nu să scoată lumea în stradă.
‘Am fost anunţat că acest marş a fost restricţionat, în sensul de a veni să depună petiţii celor care răspund. Primăria nu are nicio legătură cu UMF şi li s-a spus să vină să depună petiţia la Prefectura. Eu susţin UMF cu patru mâini şi toată bunăvoinţa, mă interesează ca UMF să rămână în elita învăţământului românesc şi să nu se ajungă în situaţia – din emoţii sau prostii – să se slăbească. Susţin în egală măsură secţia română şi maghiară, le doresc înţelepciunea să stea de vorbă’, a susţinut Florea.
Acesta i-a rugat pe organizatori să încerce calea dialogului, nu să transforme oraşul în poligon.
‘Oraşul nu trebuie să fie un poligon al incitării la ură. Oricine vrea să discute, mă ofer să particip la un dialog dacă ar aduce o rezolvare, dacă nu pot veni cu proteste să le depună în faţa Prefecturii. Organizarea de protest fără autorizaţie, acest lucru pot să-l spună unii certaţi cu legea sau cetăţeni care cred că în România se poate face orice. Emoţiile le lăsăm că am văzut ce au creat prin Târgu Mureş (în martie 1990 -n.r.), că nici acum nu am scăpat de emoţiile unora şi nu ştiu dacă au rezolvat vreo problemă atunci’, a accentuat primarul.
Dorin Florea a spus că dacă acea comisie de avizări stabilit ‘fără marşuri’, dacă vor apărea incidente vor fi răspunzători cei care organizează protestul fără aprobare.
Deputatul Kelemen Attila, liderul UDMR Mureş, a declarat miercuri că a avut o întrevedere cu primarul Dorin Florea, dar că problema Cartei UMF Târgu Mureş – care a stârnit indignarea părţii maghiare – aparţine Ministerului Educaţiei, care ‘trebuie să aducă o decizie ca în Senatul UMF să se ia orice hotărâre cu două treimi de voturi şi nu cu jumătate simplă’.
‘Dacă cineva ar avea un pic de chibzuinţă şi un pic de minte atunci într-un oraş unde relaţia română-maghiară este destul de sensibilă şi avem din păcate şi nişte învăţăminte destul de tragice, aici ar trebui să abordezi orice problemă cu un simţ empatic mult mai dezvoltat. Nu că mă spăl pe mâini, pentru că aşa a vrut majoritatea, când ştii dinainte care este majoritate. Nu prea cred în procesiuni, cred că lucrurile trebuie rezolvate altfel. Dar este o metodă care a fost uzitată peste tot în lume, dar trebuie să avem grijă să nu se deterioreze aceste procesiuni în nişte evenimente cum sunt acum la Londra. Lumea crede că dacă ai ieşit în stradă, prima dată e paşnică, şi pe urmă nu o mai poţi controla. Orice stafie poţi elibera dintr-o sticlă, dar cum o bagi înapoi în sticlă, asta e problema’, a subliniat Kelemen Attila.
Deputatul UDMR crede că rezolvarea problemei UMF Târgu Mureş este în mâinile Ministerului Educaţiei şi că ‘la nivel politic nu avem ce negocia’, mai ales că ‘nu poate fi interesul nostru dar nici al cadrelor române să atrofiem complet partea maghiară a UMF’.
‘Această universitate a avut o vechime în Târgu Mureş, iniţial a fost o universitate cu limbă de predare maghiară, iar acum suntem la această situaţie bilingvă, care trebuie să fie rezolvată într-un mod deştept’, a precizat liderul UDMR Mureş.
În cadrul procesiunii care ar fi urmat să fie organizată joi seara, pe mai multe artere rutiere din Târgu Mureş, Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi Comitetul de Iniţiativă Bolyai dorea să îşi exprime voinţa înfiinţării liniei cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş începând din anul universitar 2011-2012.