/Mures: Primarul Dorin Florea cere UDMR sa sustina ideea infiintarii unei regiuni cu capitala la Targu Mures

Mures: Primarul Dorin Florea cere UDMR sa sustina ideea infiintarii unei regiuni cu capitala la Targu Mures

Primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că le-a solicitat liderilor UDMR, printr-o scrisoare, să susţină ideea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formate din judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu şi Braşov, care să aibă capitala la Târgu Mureş.
Florea a spus că le-a cerut liderilor UDMR să facă împreună lobby la nivel guvernamental, în interesul cetăţenilor din regiune, dar că deocamdată nu a primit un răspuns.


Liderul PDL a precizat că reorganizarea administrative-teritorială a României ‘se va face oricum’ şi că ar fi păcat să se piardă acest ‘tempo’, mai ales că municipiul Târgu Mureş deţine o serie de atuuri.
‘La Târgu Mureş avem deja instituţii ce se comportă teritorial, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Centrul de Transfuzii, SMURD. Universitatea din Târgu Mureş poate fi deasupra a ceea ce există în regiune şi împreună cu Universitatea Tehnică din Braşov să fie foarte puternică, la fel ca Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Suntem în centrul ţării, vom fi la intersecţia a două autostrăzi, avem aeroport internaţional. Iar cel mai important element este lobby-ul politic pe care îl avem la ora actuală’, a spus Florea.
În plus, susţine acesta, regiunea cu capitala la Târgu Mureş ar avea la bază atât elemente de afinitate a populaţiei, cât şi economice.
Singurul dezavantaj văzut de Dorin Florea în competiţia Târgu Mureşului cu Braşovul pentru a fi capitala regiunii este numărul populaţiei, însă a arătat că şi pentru acest aspect are o strategie.
Dorin Florea a afirmat că o variantă ar fi extinderea municipiului Târgu Mureş, prin înglobarea a nouă comune şi un oraş care se află în imediata apropiere, însă nu în urma unui referendum local, ci în baza unei decizii politice, care va trebui să se ia la nivel central.