/Mures: In jur de 50 de copii cu dizabilitati vor beneficia de recuperare la domiciliu

Mures: In jur de 50 de copii cu dizabilitati vor beneficia de recuperare la domiciliu

Aproximativ 50 de copii cu dizabilităţi fizice, din localităţile izolate ale judeţului, vor beneficia de recuperare la domiciliu, în urma implementării proiectului ‘Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii’, finanţat prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European.
Managerul de proiect, Elisabeta Trifan, a declarat luni, la Târgu Mureş, că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş se află printre cele 20 de instituţii beneficiare ale proiectului la nivel naţional care vor avea o echipă mobilă, formată din logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupaţional, medic pediatru, educator specializat şi asistent social, care va acţiona la domiciliul copiilor.


Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi copiii cu dizabilităţi îngrijiţi în familie din zona de câmpie a judeţului, în localităţile Sărmaş, Valea Largă, Zau de Câmpie, precum şi din zona Sovata, Măgherani, Miercurea Niraj.
‘Echipa mobilă a cărei activitate se lansează astăzi se va alătura celorlalte douăzeci de astfel de structuri similare, serviciile oferite de aceasta copiilor cu dizabilităţi la domiciliul acestora, în cadrul comunităţii căreia aceştia îi aparţin, devenind de astăzi parte integrantă a activităţilor de specialitate oferite de DGASPC Mureş’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Lorand Schmidt, directorul DGASPC Mureş.
Acesta a arătat că prin implementarea proiectului se doreşte a se sprijini întărirea capacităţii autorităţilor publice locale pentru îngrijirea şi integrarea copiilor cu dizabilităţi în familie şi facilitarea accesului acestora şi al familiilor lor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate.
Proiectul implementat la DGASPC Mureş a constat în crearea unor echipe mobile pluridisciplinare, formarea unor categorii de personal, care prin natura profesiei vor interacţiona permanent cu grupul ţintă şi achiziţionarea unei autospeciale cu cinci locuri, dotată cu aparatura necesară în recuperarea copiilor.
Lorand Schmidt a precizat că echipa mobilă este parte a DGASPC Mureş şi că începând cu luna mai instituţia va prelua costurile legate de transport şi salariile personalului care se va deplasa în judeţ.
Potrivit statisticilor, în judeţul Mureş există în jur de 1.350 de copii cu dizabilităţi, dintre care 50% cu handicap grav, 26% cu handicap accentuat, 23% cu handicap mediu, iar 1% cu handicap uşor.
Elisabeta Trifan a precizat că proiectul a fost implementat în cadrul DGASPC Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Vaslui şi în Bucureşti, în sectoarele 4 şi 6 şi de acesta vor beneficia peste 1.000 de copii cu dizabilităţi.
Bugetul total al proiectului ‘Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii’ este de 2.919.052 euro.