/Mures: CNMT va sustine candidatul UDMR la Primaria Targu Mures doar daca acesta va fi Vass Levente

Mures: CNMT va sustine candidatul UDMR la Primaria Targu Mures doar daca acesta va fi Vass Levente

Conducerea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) filiala Mureş a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia va susţine candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş numai dacă acesta va fi Vass Levente, consilierul ministrului Sănătăţii.
‘Dacă UDMR va decide astăzi sau mâine asupra candidatului lor, dacă acest candidat va fi domnul Vass Levente atunci putem merge împreună, dacă nu, atunci trebuie să decidem în privinţa asta. Noi pe domnul Csegzi (Sandor Csegzi, viceprimarul din Târgu Mureş -n.r.) nu putem să-l susţinem, asta-i clar. Rămâne de văzut dacă vom alege un candidat propriu sau vom susţine un candidat independent. Până la sfârşitul lunii octombrie cred că vom decide şi noi.

Nu are rost să mai aşteptăm. Dacă timp de patru luni nu a putut să decidă UDMR-ul că mergem împreună sau nu, atunci nu are rost să mai aşteptăm pentru că noi înţelegem că ei nu vor să vină împreună cu CNMT’, a declarat Istvan Kali, vicepreşedinte al CNMT Mureş.
Liderul CNMT Mureş, Istvan Jakab, a arătat la rândul său că deşi s-au iniţiat discuţii pe marginea unui candidat comun maghiar încă din luna iunie, UDMR nu a dat un răspuns. ”Suntem dezamăgiţi că UDMR nu poate să-şi rezolve problemele interne, conflictele iar interesele în cadrul UDMR se suprapun peste interesele comunităţii maghiare din Târgu Mureş’, a spus acesta.
‘Ştim că în politica de zi cu zi este nevoie de multe compromisuri, dar şi compromisul are o limită şi nu putem să trecem peste această limită. De aceea rugăm insistent organizaţiile maghiare – UDMR şi PCM – ca să se angajeze în cel mai scurt timp la colaborare (…)Suntem dezamăgiţi şi de PCM, din partea căruia nu am primit răspunsuri, nu a făcut niciun pas din care se vede că nici azi nu ştim care este strategia PCM şi în ce direcţie vor să meargă la alegerile locale de anul viitor’, a subliniat Jakab.
El a cerut UDMR şi PCM să se apuce de treabă şi în cel mai scurt timp să decidă în ce direcţie vor să meargă la alegerile de anul viitor ‘şi să se angajeze pentru coaliţia maghiară care va participa anul viitor la alegerile locale’.
‘Noi aşteptăm să se realizeze coaliţia politică. Noi nu vrem să ieşim din acest an fără să aibă comunitatea maghiară un candidat pentru funcţia de primar’, a conchis Istvan Jakab.