/Mures: Barbatul omorat de moara de tocat mase plastice facuse instructajul de protectia muncii in ziua accidentului

Mures: Barbatul omorat de moara de tocat mase plastice facuse instructajul de protectia muncii in ziua accidentului

Muncitorul de la fabrica de prelucrare a maselor plastice din Târgu Mureş, care a murit, în noaptea de marţi spre miercuri, tocat de moara pe care o curăţa, făcuse instructajul pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă chiar în ziua producerii accidentului.
‘Din primele cercetări rezultă că aparatul (moara – n.r.) a pornit accidental, echipele de la ITM Mureş urmând să stabilească împrejurările şi cauzele producerii accidentului de muncă. Concluziile vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş. Menţionăm că victima era angajată cu forme legale începând din data de 12 mai 2011, iar instructajul pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă a fost finalizat chiar în ziua producerii accidentului’, a precizat, miercuri, Andrei Mureşan, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş, într-un comunicat de presă.


Potrivit ITM Mureş, victima, S.J., în vârstă de 23 de ani, era muncitor necalificat la SC Professional Recycle SRL, din Târgu Mureş, iar înainte de accident efectua curăţirea resturilor de plastic din apropierea tocătorului, ‘care la un moment dat a pornit şi, prin rotaţie, l-a antrenat între cuţite şi carcasa acestuia’.
Poliţiştii au făcut primele cercetări la faţa locului şi au început o anchetă împotriva şefului de tură, pentru ucidere din culpă, după ce s-a stabilit că acesta acţionase din greşeală butonul de pornire a morii.
‘În urma unor neconcordanţe, nu în procesul de producţie, cu privire la neatenţia unor angajaţi care îşi desfăşurau activitatea, a fost prinsă o persoana în timp ce încerca să remedieze o defecţiune pe o moară de tocat materiale plastice, ocazie cu care cealaltă persoană (şeful de tură – n.r.), neexistând o sincronizare între ei, a apăsat butonul de pornire. Persoana vătămată, decedată în speţa noastră a fost tocată parţial în moara respectivă, acesta pierzându-şi viaţa. În momentul de faţă se desfăşoară cercetările pentru infracţiunea de ucidere din culpă’, a declarat presei şeful Poliţiei Târgu Mureş, Ioan Damaschin.
Avocatul societăţii, Vasile Costea, a precizat, la rândul său, că firma nu se face vinovată de nimic având îndeplinite toate normele de protecţia muncii şi că este vorba cel mai probabil de neglijenţa în serviciu a unui angajat.