/Munca ii face insomniaci pe 23 la suta dintre americani

Munca ii face insomniaci pe 23 la suta dintre americani

Insomnia afectează 23 % dintre americanii care lucrează, pe femei mai mult decât pe bărbaţi, iar pierderile provocate de aceasta în productivitatea lor costă peste 53 de miliarde de dolari anual, potrivit unui studiu publicat joi.

‘Am fost foarte surprinşi de acest enorm impact al insomniei asupra vieţii americanilor’ , subliniază dr. Ronald Kessler, epidemiolog psihiatru la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard (Massachusetts) şi principal autor al studiului citat de France Presse.

‘Această problemă este subestimată: salariaţii nu absentează de la servici din cauza insomniei, dar lucrează obosiţi, ceea ce îi face mai puţin productivi’, explică el.

‘Într-o economie foarte informatizată, absenţa somnului nu poate decât să aibă un foarte mare impact asupra productivităţii’, adaugă cercetătorul, al cărui studiu apare în primul număr din luna septembrie al publicaţiei Sleep.

Aceste rezultate au fost obţinute din studierea unui eşantion naţional de 7.428 de salariaţi care fac parte dintr-un studiu mai amplu asupra insomniei la americani, condus de asemenea de dr. Kessler şi finanţat de grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis.

Participanţii au fost intervievaţi despre starea somnului lor şi despre performanţele lor în muncă.

Studii precedente despre deficitul somnului se bazau pe eşantioane mai mici de subiecţi şi pe statistici medicale şi farmaceutice despre pacienţi trataţi pentru insomnie, precizează autorii acestei cercetări.

Ei au constatat, de asemenea, că lipsa cronică a somnului este mai redusă (14,3 %) printre salariaţii în vârstă de peste 65 de ani.

De asemenea, insomnia este mai frecventă la femeile salariate (27,1 % din total) decât la bărbaţi (19,7 %).