/MS: Reorganizarea unor unitati sanitare din judetele Arad si Bihor, aprobata de Guvern

MS: Reorganizarea unor unitati sanitare din judetele Arad si Bihor, aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii (MS), două acte normative privind reorganizarea unor unităţi sanitare din judeţele Arad şi Bihor, ambele măsuri fiind propuse de autorităţile publice locale şi înscriindu-se în strategia de reorganizare a sistemului sanitar.
Conform Hotărârii de Guvern privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din judeţul Arad, se desfiinţează, ca unităţi cu personalitate juridică, Spitalul Clinic Municipal Arad şi Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie ”Dr. Salvator Vuia” Arad şi se reorganizează, ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.


Prin această măsură se va utiliza mai eficient personalul celor trei spitale şi se va optimiza activitatea medicală în condiţii de eficienţă economică, realizându-se un management unitar, capabil să utilizeze optim resursele financiare existente, în funcţie de priorităţile politicii de sănătate a judeţului şi de nevoile obiective evidenţiate prin cererea de servicii medicale, se arată într-un comunicat al MS transmis AGERPRES.
De asemenea, spitalul judeţean va putea fi clasificat la o categorie superioară, având şi aceste secţii care la acest moment se află la celelalte unităţi sanitare din municipiul Arad.
Totodată, se asigură utilizarea în comun a platoului tehnic existent în vederea realizării investigaţiilor paraclinice complete şi la standarde de calitate corespunzătoare momentului actual, menţionează sursa citată.
Consiliul Judeţean Arad este interesat în realizarea unui spital performant, cu o structură complexă de specialităţi medico-chirurgicale, în măsură să asigure asistenţă medicală pentru bolnavii din judeţ, vizând totodată identificarea unor soluţii pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere, funcţionare şi eficientizarea utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare cu paturi.
Cel de-al doilea act normativ vizează desfiinţarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Oradea şi reorganizarea sa ca secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Prin reorganizarea propusă se poate realiza utilizarea optimă a fondurilor municipalităţii sau pot fi atrase fonduri din alte surse, în funcţie de priorităţile politicii de sănătate a municipalităţii şi a nevoilor obiective, evidenţiate prin cererea de servicii medicale.
Totodată, se asigură premisele pentru introducerea unui management unitar, precum şi posibilitatea utilizării unor platforme comune privind serviciile de laborator, investigaţii paraclinice, servicii care necesită investiţii mari în vederea acreditării acestora, dezvoltarea, diversificarea, creşterea calităţii şi complexităţii serviciilor medicale, implementarea la nivel local a politicilor de sănătate publică, în conformitate cu nevoile comunităţii şi prioritizarea acestora, mai informează comunicatul MS.