/MS: Institutul National de Sanatate Publica va fi singura autoritate competenta in relatia cu ECDC

MS: Institutul National de Sanatate Publica va fi singura autoritate competenta in relatia cu ECDC

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, au convenit ca în viitorul apropiat Institutul Naţional de Sănătate Publică să fie desemnat ca singura autoritate competentă în relaţia cu ECDC, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), remis, miercuri, AGERPRES.
Marc Sprenger efectuează în aceste zile o vizită în România, ocazie cu care s-a întâlnit şi cu ministrul Cseke Attila, cei doi discutând mai multe aspecte în ceea ce priveşte rolul României în depistarea, prevenirea şi controlul bolilor infecţioase.


Directorul ECDC a menţionat că, deşi în cazul sistemelor de sănătate nu există o legislaţie unitară în Uniunea Europeană, în cazul bolilor transmisibile era nevoie de crearea unor reglementări comune, pentru că aceste afecţiuni ”traversează” graniţele. Marc Sprenger a lăudat performanţele României în legătură cu programul HIV, precizând că celelalte state membre pot învăţa din exemplul României, pentru că aici s-a creat un program sustenabil, în cadrul căreia toţi pacienţii au acces la tratament şi medicamente.
Potrivit comunicatului, directorul ECDC a considerat necesară reducerea numărului de spitale.
”În Olanda şi eu am făcut parte din acel comitet care a luat decizii privitoare la restructurarea sistemului sanitar. Sunt adeptul unui sistem de sănătate cu spitale mai puţine, dar mai bine echipate din toate punctele de vedere”, a declarat Marc Sprenger.
Ministrul Cseke Attila i-a mulţumit directorului ECDC pentru oportunitatea pe care Centrul European o oferă specialiştilor români în ceea ce priveşte formarea profesională şi a cerut ca România să fie acceptată în rândul ţărilor care pot derula programe de training în domeniul supravegherii bolilor transmisibile, cum ar fi EPIET – program specific de pregătire a epidemiologilor la care România doreşte să aplice prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. După aprobarea ECDC, cursurile se vor desfăşura în ţară pentru specialiştii români, şi nu în afara ţării, ca până acum.
La întâlnirea dintre ministrul Sănătăţii şi directorul ECDC s-a discutat şi problema incidenţei mari pe care tuberculoza o are în România.
”Programul de tuberculoză este un program prioritar al Ministerului Sănătăţii. Sunt conştient că în continuare avem probleme la acest capitol, însă nu putem realiza performanţa altor state membre de la o zi la alta. Un aspect pozitiv este acela că în statistici, incidenţa tuberculozei este în scădere, însă în continuare trebuie să acordăm o atenţie sporită atât în domeniul prevenţiei, cât şi al tratamentului profilactic”, a declarat ministrul Cseke Attila, potrivit comunicatului MS.
Pe parcursul discuţiilor, Mark Sprenger a ridicat şi problema comunităţii de etnie romă, în contextul prevenţiei bolilor transmisibile.
”Acesta este un subiect complex din toate punctele de vedere. În primul rând, această comunitate nu este obişnuită cu accesarea acelor servicii medicale, care sunt asigurate prin lege, în mod unitar, pentru toţi cetăţenii României. Cel mai important lucru ar fi acum derularea unor campanii de informare privind importanţa accesării serviciilor medicale în rândul comunităţii rome, cu focalizare pe partea de vaccinare. Ministerul Sănătăţii are un program de imunizare în cadrul căruia trebuie pus accent şi pe vaccinarea copiilor din această etnie”, a spus ministrul Sănătăţii.