/Motiunea simpla a USL pe sanatate: In Romania de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze

Motiunea simpla a USL pe sanatate: In Romania de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze

Parlamentarii Uniunii Social Liberale (USL) susţin, în textul moţiunii simple privind sănătatea, depusă luni la Camera Deptaţilor şi intitulată ‘Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu”, că “în România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze” şi de aceea toţi responsabilii trebuie să plece.
“Prezenta moţiune este îndreptată către adevăraţii responsabili ai modului în care sistemul sanitar este distrus sistematic: Traian Băsescu şi guvernul PDL condus de Traian Băsescu, uneori de Emil Boc şi mai des de Elena Udrea în numele lui Traian Băsescu. Toate măsurile nesăbuite, toate măsurile de chinuire a poporului român sunt asumate de Traian Băsescu şi acoliţii lui PDL-işti ori transfugi de la alte partide, cei care sunt răspunzători de soarta din ce în ce mai greu de îndurat de către românii de rând. (…) .

Moţiunea are ca scop adoptarea unui program de măsuri realist, imediat, în concordanţă cu aşteptările oamenilor, ale profesioniştilor din sistem şi prevederile constituţionale”, se menţionează în textul moţiunii.
Semnatarii moţiunii simple îl acuză pe Traian Băsescu că “a împins România în braţele FMI” şi a propus reducerea cheltuielilor din sănătate, reducerea paturilor de spital, închiderea de unităţi medicale, trecerea în şomaj a medicilor şi asistenţilor medicali, deteriorarea activităţii medicilor de familie, a interpretărilor ticăloase la adresa clasei medicale în general, la generalizarea sărăciei din sistemul sanitar românesc şi lipsa de acces la tratamente, medicamente, la micşorarea salariilor, a diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor.
Parlamentarii USL acuză că 65% din spitalele închise aparţin unor comunităţi conduse de primari ai opoziţiei parlamentare, în timp ce în comunităţile conduse de primari ai principalului partid susţinător al Guvernului nu s-a închis niciun spital.
“Această politizare este inacceptabilă şi ea va face obiectul unei comisii de anchetă parlamentară. Domnule prim-ministru, argumentele aduse de Ministerul Sănătăţii în sprijinul raţionalizării spitalelor sunt cel puţin discutabile şi unele chiar proaste. Dar ele nu sunt nici măcar aplicate corect, ceea ce ne arată clar că nu doriţi reforma sistemului sanitar, sau şi mai grav, nu ştiţi cum să o faceţi. În concluzie, pentru aceste motive vă solicităm în numele cetăţenilor pe care-i reprezentăm în Parlament să vă daţi demisia”, se arată în textul moţiunii simple privind sănătatea.
Parlamentarii USL menţionează că, potrivit analizelor indicatorilor, sănătatea românilor este din ce în ce mai precară, România având situaţia cea mai proastă dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit moţiunii, în anul 2009 România avea o natalitate de 10,4 născuţi vii la mia de locuitori, inferioară mediei Uniunii Europene (10,7 %), speranţa de viaţă la naştere fiind şi ea una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.
În textul moţiunii se mai atrage atenţia că cetăţenii români trăiesc mai puţin decât cetăţenii europeni – bărbaţii în medie 69,8 ani, cu 6,5 ani mai puţin decât media UE, iar femeile 77,4 ani, cu 5 ani mai puţin decât media UE, că femeile din România au cea mai scurtă durată de viaţă din UE, iar bărbaţii se află, de asemenea, pe ultimele locuri la speranţa de viaţă, după statele baltice. România are cea mai mare mortalitate infantilă, susţin reprezentanţii opoziţiei, (10,1 decese copii sub un an la 1000 de născuţi vii), de 2,3 ori mai mare decât media UE) şi că mortalitatea în România este cu 55% mai mare decât în UE.
“Românii mor mai mult din cauza bolilor cardio-vasculare (mortalitate de 2,2 ori mai mare decât media UE), prin cancere (mortalitate peste media UE) şi prin ciroză hepatică (mortalitate de 3,3 ori peste media UE). Aproape o treime din cazurile de tuberculoză ale UE sunt în România”, mai susţin semnatarii moţiunii.
Parlamentarii USL atrag atenţia asupra faptului că, în acest context al stării de sănătate a populaţiei, sistemul de sănătate românesc se află “într-o disfuncţionalitate cronică şi care se accentuează de la an la an”, argumentul invocat în principal de către toate părţile fiind subfinanţarea cronică.
“De ce nu s-a implicat guvernul şi nu a contribuit la o asigurare cu resurse financiare în mai bune condiţiuni, mai ales că are responsabilităţi prin însăşi legea fundamentală: Constituţia României. Cetăţenii români trebuie să ştie că viaţa lor atârnă de indiferenţa guvernanţilor, de faptul că sănătatea lor nu este o problemă prioritară pentru Traian Băsescu şi PDL, precum şi susţinătorii acestora”, se mai arată în moţiunea simplă.
Textul moţiunii precizează că problemele sistemului sunt complexe, de la acoperirea cu medici şi cu personal sanitar mediu, până la tinerii specialişti care părăsesc cu relativă uşurinţă ţara, iar specialiştii cu mai multă experienţă sunt mult prea uşor excluşi din activitate, în ciuda lipsei de personal calificat.
“Reforma sistemului de sănătate este o afirmaţie demagogică, ea continuă, dar nu are direcţie. Actualul program de guvernare are doar prevederi segmentare privind sănătatea şi sistemul de sănătate şi nu există un scop definit sau nişte rezultate măsurabile ale acestei guvernări. (…) Înainte de a prezenta aberaţiile instituite de guvernanţi la acest capitol, afirmăm că Uniunea Social Liberală este solidară cu medicii de familie care, într-o majoritate covârşitoare de peste 80 %, refuză, în continuare, să semneze în condiţiile umilitoare atât pentru ei, cât şi pentru pacienţii pe care-i deservesc, Contractul – cadru cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii”, se mai arată în moţiunea simplă.
De asemenea, USL solicită renunţarea de urgenţă la varianta de contract multianual atâta timp cât cadrul legal este incomplet, cât normele de aplicare depind de bugetul anual şi sunt anuale.
“Guvernul scade finanţarea medicinei de familie, dar obligă firme private, cum este un cabinet medical, să efectueze cheltuieli ca să operaţionalizeze aberaţiile politicii guvernamentale! Curat neconstituţional! Dacă guvernul vrea să impună o politică publică atunci trebuie să o finanţeze în condiţiile legii sau are anumite firme care trebuie protejate, ajutate cum ar fi unele producătoare de cititoare de carduri şi le aruncă în braţele cabinetelor medicale, care fiind private nu sunt obligate să facă licitaţii! De fapt, CNAS are această sarcină care, în mod evident, nu reprezintă un serviciu medical direct prestat către pacient, ci un instrument de lucru al CNAS, pe care trebuie să-l plătească dacă îl vrea sau dacă face o şmecherie să răspundă pentru ea”, se mai arată în moţiunea simplă.
Parlamentarii Uniunii susţin că Guvernul îşi încalcă propriul program de guvernare, unde la capitolul sănătate se precizează ca obiectiv ‘… aprobarea strategiei naţionale de dezvoltare a serviciilor sanitare pe o perioadă de minim 8 ani … redresarea şi dezvoltarea asistenţei medicale din mediul rural’.
“Prin această ‘strategie’, Guvernul distruge şi ce a mai rămas din asistenţa medicală în mediul rural, desfiinţând spitale chiar din mediul rural. De altfel, Guvernul, îşi încalcă propriile direcţii de acţiune prevăzute: ,,…integrarea serviciilor sanitare în reţele complexe de asistenţă de la medicina primară până la nivel spitalicesc.’ Astfel, prin desfiinţarea spitalelor s-ar desfiinţa implicit ideea de creare a reţelelor integrate”, se mai spune în textul moţiunii.
În ceea ce priveşte desfiinţarea şi reorganizarea spitalelor, parlamentarii semnatari susţin că trebuia să se înceapă cu evaluarea şi clasificarea unităţilor.
“Guvernul a decis accelerarea descentralizării spitalelor dar nu a lăsat ca această descentralizare să îşi producă efectul. Domnule prim-ministru, trăim într-o democraţie şi democraţia costă! Nu sunteţi dictator în România! Trebuie lăsate comunităţile locale să decidă care e viitorul acestor spitale, şi, dacă vor să le menţină, trebuie să fie lăsate să angajeze doctori, dacă trebuie să aibă linie de gardă. (…) Un Guvern normal ar trebui să înţeleagă mecanismele care fac mai eficiente serviciile medicale şi să folosească aceste mecanisme ca să facă serviciile medicale cat mai accesibile”, se mai arată în textul moţiunii.