/MMFPS: Personalitati publice din judetul Sibiu au fost incadrate ca persoane cu handicap in mod fals

MMFPS: Personalitati publice din judetul Sibiu au fost incadrate ca persoane cu handicap in mod fals

Personalităţi publice din judeţul Sibiu au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, între aceştia aflându-se medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul primăriei Sibiu, salariaţi cu funcţii de conducere ai Direcţiei Muncii şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, se arată într-un comunicat al Ministerului muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Potrivit documentului, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a efectuat o acţiune de control pentru verificarea condiţiilor de încadrare în grad şi tip de handicap de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu.


Controlul a avut loc în perioada 19 – 30 septembrie şi a vizat un număr de 530 de persoane cu certificat de handicap, principalele afecţiuni invocate fiind retardul mintal şi astmul bronşic. Dintre cele 430 de persoane evaluate, 109 persoane erau încadrate în grad handicap pentru afecţiuni respiratorii, 140 persoane pentru afecţiuni mentale şi 181 pentru alte afecţiuni. Alte 100 persoane nu au putut fi evaluate nerăspunzând convocării, majoritatea nefiind în ţară.
În urma verificărilor s-a constatat că din 430 persoane, 283 persoane (65%) au primit certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap în mod fraudulos iar alte 83 persoane (19%) au fost încadrate cu un grad de handicap mai avansat decât în realitate.
În urma verificărilor s-a mai constatat că 69 persoane (16%) au primit certificatul de handicap în mod legal.
După efectuarea controlului, Comisia Superioară a dispus anularea a 283 certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 de persoane, ceea ce implică recuperarea fondurilor acordate ilegal, ca urmare a deţinerii unui certificat de handicap.
Comisia Superioară a evaluat că prejudiciul se ridică la zeci de milioane lei, ca urmare a acordării ilegale de indemnizaţii de persoane cu handicap, gratuitate transport şi asistenţă medicală, deducerea impozitului pe veniturile salariale, deducerea impozitului pentru clădiri şi terenuri, precum şi obţinerea unor pensii anticipate.
Prejudiciul va fi recuperat de către instituţiile publice implicate – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, respectiv, Consiliul Judeţean Sibiu, în calitatea acestora de ordonatori de credite.
Comisia Superioară a identificat existenţa unui ‘fenomen al pensionării anticipate’ prin dobândirea unui certificat de persoană cu handicap, care le permitea beneficiarilor să se pensioneze imediat în baza art. 47 din Legea 19/2000, prin reducerea vârstei limite de pensionare.
Persoanele pensionate anticipat în acest mod vor intra în atenţia Casei Naţionale de Pensii Publice, care va dispune depensionarea acestora, în baza declarării nule a certificatului de handicap.
Pe parcursul controlului efectuat în judeţul Sibiu, Comisia Superioară a constatat că personalităţi publice au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, printre care fostul preşedinte al CEPAH (Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap) Sibiu, medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul primăriei Sibiu, fostul director general al Direcţiei Muncii, salariaţi ai DGASPC Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia.
‘Din verificări şi informaţiile culese, s-a constatat că o mare parte din persoanele reevaluate nu fuseseră niciodată evaluate de către comisie şi au primit certificatul de la persoane terţe (intermediare), fără a cunoaşte inclusiv locaţia DGASPC Sibiu sau chiar medicii specialişti care eliberaseră documentele medicale, în sprijinul acestor afirmaţii stând declaraţii, unele scrise, ale persoanelor evaluate de către Comisia Superioară’, se arată în încheierea comunicatului menţionat.