/Misterioasa sinucidere care a zguduit Vaticanul

Misterioasa sinucidere care a zguduit Vaticanul

Sinuciderea vicepreşedintelui spitalului San Raffaele din Milano, Mario Cal, o instituţie cu legături cu papalitatea, a plasat acuzaţiile de corupţie în centrul atenţiei, se arată într-un articol publicat de ziarul The Independent în ediţia de luni.
Moartea lui Cal, în luna iulie, a rămas în mare parte neobservată în afara Italiei, dar pentru Vatican a fost mai mult decât o ştire terifiantă. Poate că scandalul global privind pedofilia în rândul clericilor domină prima pagină a ziarelor, dar sinuciderea lui Cal a adus în atenţie problemele urâte aflate mult mai aproape de casă.

La Milano, bătălia se duce acum pentru a preveni o a treia lovitură pentru Vatican. De data aceasta, cardinalii trebuie să înfrunte nu un abis moral, ci o prăpastie financiară – un deficit de 1,5 miliarde de euro în bilanţul spitalului San Raffaele, o instituţie cu legături la Vatican şi al cărui fondator, Don Luigi Verze, este un bun prieten al fiului cel mai faimos al oraşului, premierul Silvio Berlusconi.

San Raffaele este foarte apreciat pentru calitatea îngrijirii medicale şi a cercetării. Dar, aşa cum a arătat moartea lui Cal, spitalul este în criză. Din cauza unor investiţii proaste şi a risipei, care nu au legătură cu îngrijirea medicală – avioane personale, hoteluri în Sardinia şi plantaţii de mango în America de Sud – spitalul se află în pragul colapsului, o mare stânjeneală pentru Vatican.

Subliniind gravitatea situaţiei, procurorul-şef din Milano, Edmondo Bruti Liberati, a anunţat vineri că instituţia este sub investigaţie pentru bancrută frauduloasă.

La mijlocul lunii septembrie, Vaticanul a propus un pachet de salvare de 250 de milioane de euro, dar demersul pare să fi beneficiat de o primire rece din partea autorităţilor. Acum, Sfântul Scaun are termen până la 10 octombrie pentru a veni cu un plan mai bun, în caz contrar instituţia aproape sigur va fi declarată în stare de faliment în cadrul unei audieri, două zile mai târziu.

Între timp, se pun întrebări legat de sinucidere şi natura instituţiei în care aceasta a avut loc. Cum a fost spitalul capabil să facă astfel de datorii colosale? Cine a pus pistolul lui Cal într-o pungă departe de corp, înainte de sosirea poliţiei? Şi de ce a simţit nevoia un administrator de spital al unuia dintre cele mai sigure oraşe mari din Europa de Vest să ţină un pistol în biroul lui?

Expertul în problemele Vaticanului, Paolo Flores d’Arcais, redactor-şef al revistei culturale MicoMega, a declarat pentru The Independent: ”Bănuiesc că este vorba de ilegalitate şi sper că mai devreme sau mai târziu procurorii o vor investiga”.

Opinia sa a fost sprijinită vineri de ştirea că ”analiza preliminară” a lui Liberati privind fişierele şi documentele de la biroul şi reşedinţa privată a lui Cal a scos la iveală ”dovezi de infracţionalitate” în conturile spitalului. Dar şi determinarea manifestată de Vatican pentru a salva San Raffaele face valuri.

Instituţia pare să fie atât de importantă încât în această vară lui Don Verze i s-a alăturat în operaţiunea de salvare şi mâna dreaptă a Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului. Potrivit unor surse din interior, Bertone, a cărui influenţă asupra baierelor pungii Vaticanului a fost realizată prin plasarea de prieteni şi confidenţi în toate posturile financiare cheie ale Sfântului Scaun, s-a simţit obligat să se implice. La mijlocul lunii septembrie, Banca Vaticanului a oferit 250 milioane de euro pentru a menţine pe linia de plutire San Raffaele, cu unele contribuţii provenind de la omul de afaceri Vittorio Malcanzana, un prieten a cardinalului. Ziarul La Stampa a relatat săptămâna trecută că unele persoane de la Vatican se îndoiesc de înţelepciunea asumării unui astfel de angajament financiar imens.

S-au invocat locurile de muncă ce trebuie salvate, dar este posibil să existe şi alte motive. Cardinalul Bertone a spus că ar dori să creeze un centru mai mare de excelenţă, prin comasarea San Raffaele cu alte spitale, fapt care ridică întrebarea: de ce este Biserica Catolică atât de dornică să fie un investitor major în asistenţa medicală din Italia – o naţiune bogată, cu una dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă din lume – atunci când ţările sărace nu dispun de o infrastructură de sănătate de bază?

Un răspuns ar fi că îngrijirea medicală este profitabilă. ”Maicile fac o mare parte din munca asistentelor medicale fără a fi plătite, iar biserica nu plăteşte impozit pe banii pe care îi face”, spune James Walston, profesor la Universitatea Americană din Roma.

Cu toate acestea, pentru D’Arcais interesul Vaticanului se învârte în jurul exercitării puterii. ”Trebuie să se înţeleagă că Vaticanul nu înseamnă doar religie”, spune el. ”Urmăreşte să aibă o mai mare putere şi influenţă şi ce ar putea fi mai important decât să aibă o influenţă-pivot în materie de educaţie, îngrijire medicală şi bioetică?”, precizează el.

Cu o astfel de influenţă asupra baierelor pungii spitalului, Sfântul Scaun va fi în măsură să descurajeze activităţi de cercetare precum celulele stem embrionare, pe care le consideră imorale. Profesorii de la San Raffaele au spus că libertatea în procesul de predare şi cercetare ar trebui să fie ”nenegociabilă”. Dar unii observatori sunt de acord că dacă Sfântul Scaun îşi creşte miza financiară, menţinerea acestei poziţii se va dovedi o luptă dificilă.