/Misiunea UE in Kosovo acuza doi barbati de trafic de organe

Misiunea UE in Kosovo acuza doi barbati de trafic de organe

Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.

Învinuirile aduse lui Yusuf Ercin Sönmez, un chirurg turc, şi Moshe Harel, cetăţean israelian, includ trafic de persoane, activităţi medicale ilegale şi crimă organizată.

“Mandate de arestare au fost emise de Judecătoria din Pristina şi ambii suspecţi sunt urmăriţi pe plan internaţional de Interpol”, a declarat purtătorul de cuvânt al EULEX Blerim Krasniqi.

Poliţia din Kosovo consideră că Moshe Harel a fost cel care a contribuit la găsirea de oameni ce aveau nevoie de un transplant de rinichi şi a ademenit donatori din ţări sărace să vină la clinica din Pristina oferindu-le sume uriaşe de bani.

Alţi şapte, toţi cetăţeni ai Kosovo, inclusiv directorul clinicii Medicus, Lutfi Dervishi, au fost acuzaţi de EULEX în acelaşi caz pentru infracţiuni similare şi aşteaptă începerea procesului.

Poliţia a aflat despre transplanturi în urmă cu trei ani când un cetăţean turc a fost oprit pe aeroportul din Pristina dupa ce a donat un rinichi.

Acuzarea afirmă că donatorilor din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia li s-au promis aproximativ 15.000 de euro /21.500 de dolari/, în timp ce destinatarii au plătit între 80.000 şi 100.000 de euro pentru transplanturile de organe.

Acest trafic de organe ar fi avut loc în 2008 la periferia Pristinei la clinica Medicus, unde potrivit acuzării, cel puţin 30 de transplanturi ilegale au fost efectuate.

Suspiciuni similare au forţat UE să creeze un grup de lucru special la Bruxelles pentru a ancheta un trafic de organe evocat de raportorul Consiliului Europei Dick Marty potrivit căruia membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo /UCK/ loiali actualului prim-ministru Hashim Thaci au prelevat organe de la prizonieri, în principal sârbi, în timpul conflictului din 1999 cu Serbia.

Thaci, lider al aripii politice a UCK în perioada războiului, a dezminţit oficial orice implicare a sa în acest presupus trafic de organe umane.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008.