/Miscarea 15M organizeaza proteste pasnice la Valencia si se distanteaza de violentele de la Barcelona

Miscarea 15M organizeaza proteste pasnice la Valencia si se distanteaza de violentele de la Barcelona

Aproximativ 300 de ‘indignaţi’ au protestat paşnic în faţa legislativului local valencian joi, în ziua învestiturii şefului executivului regional, Francisco Camps, pentru un nou mandat. De asemenea, mişcarea 15M s-a distanţat de violenţele petrecute miercuri în faţa legislativului local catalan, relatează portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.

La Valencia, manifestanţii au condamnat cazurile de corupţie în care sunt implicaţi ori cercetaţi membri ai actualului legislativ local, prin care şi conservatorul Francisco Camps. Câteva sute de agenţi ai poliţiei spaniole au stabilit, anterior venirii manifestanţilor, un permetru împrejmuit în jurul sediului legislativului local, tocmai pentru a împiedica şi evita evenimente asemănătoare celor petrecute cu o zi înainte la Barcelona, în faţa legislativului local catalan.

La Barcelona, unde legiuitorii au ajuns miercuri la parlament cu elicopterele şi escortele poliţiei, membrii mişcării 15M susţin că au protestat numai împotriva dezbaterii pe proiectul bugetului de anul viitor, care presupune reduceri ale cheltuielilor în educaţie ori sănătate. De asemenea, ‘indignaţii’ explică şi faptul că există indicii potrivit cărora protestele violente ar fi fost provocate. În acelaşi timp, ei critică la rândul lor violenţa pe care ar presupune-o luarea de decizii şi guvernarea fără acordul poporului.

Pe de altă parte, după ce executivul regional catalan a adoptat proiectul de buget în cauză, autorităţile anunţat joi că se vor face noi arestări, pentru protestele de miercuri, şi că se va menţine o atitudine ‘nebeligerantă, însă hotărâtă’. De asemenea, de la departamentul pentru interne din cadrul executivului local a apărut vestea potrivit căreia sunt cercetate noi ‘metode de violenţă urbană’ şi apariţia unei ‘gherile urbane’.