/Minodora Cliveti, presedinte Menos: Romania ignora normele europene si duce o politica suicidara in sanatate

Minodora Cliveti, presedinte Menos: Romania ignora normele europene si duce o politica suicidara in sanatate

Minodora Cliveti, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Menos, apreciază, într-un comunicat transmis AGERPRES, că “România, stat european, ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în domeniul sănătăţii”, etalând “o formă crasă de discriminare între cetăţenii” ţării.
Fost membru al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi fost vicepreşedinte al Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi familie a acestui for european, Minodora Cliveti susţine că “o treime dintre cadrele medicale româneşti au părăsit ţara, nu mai există, practic, servicii medicale acoperite de asigurarea de sănătate, un număr mare de spitale mai ales din zona rurală se închid, altele îşi reduc activitatea, în situaţia în care statisticile europene arată că românii sunt cei mai bolnavi europeni”.


“Prin măsurile luate, Guvernul îndepărtează actul medical de pacient, îi barează, practic, acestuia, accesul la îngrijirea medicală”, susţine Minodora Cliveti, referindu-se la măsura închiderii unor unităţi spitaliceşti.
Ea reaminteşte, în comunicatul de presă, că John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consum, afirma, pe 19 ianuarie 2011, că “europenii preferă să primească asistenţă sanitară aproape de casă, nimeni nu doreşte să călătorească mai departe decât trebuie atunci când e bolnav”. “Cu toate acestea, pacientul român, sărac şi vârstnic, este silit să parcurgă zeci sau sute de kilometri pentru a ajunge la o unitate spitalicească, ceea ce reprezintă şi o formă crasă de discriminare între cetăţenii României”, mai afirmă Minodora Cliveti.
În opinia sa, “există discriminare atât între cadrele medicale silite să facă naveta la noile locuri de muncă la care sunt nevoite să se transfere după închiderea spitalelor şi cele care au norocul să îşi păstreze jobul, dar şi o discriminare de gen, de vreme ce aceste decizii afectează un domeniu în care angajaţii sunt preponderent femei”.
Minodora Cliveti consideră că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, “trebuie să respecte ansamblul de valori şi principii comune ale UE cu privire la modul în care sistemele de sănătate răspund nevoilor populaţiei şi ale pacienţilor pe care îi deservesc”, între care aminteşte valori generale precum “universalitatea accesului la îngrijiri medicale de bună calitate, echitatea şi solidaritatea asigurate de statele membre pentru propriii cetăţeni, dar şi pentru ceilalţi pacienţi din UE”.
Într-o declaraţie acordată AGERPRES, ea consideră că “recentele măsuri prin care se desfiinţează un număr mare de spitale reprezintă tot atâtea atentate la viaţa românilor, având consecinţe imprevizibile grave pe lungă durată”.