/Ministrul Sanatatii si seful CNAS s-au intalnit cu delegatia FMI

Ministrul Sanatatii si seful CNAS s-au intalnit cu delegatia FMI

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi şeful CNAS, Lucian Duţă, au avut marţi o întâlnire de aproape trei ore cu delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks, în cadrul căreia a anunţat că a cerut pentru sistemul de sănătate o rectificare bugetară de 4 miliarde de lei.

La finalul întrevederii ministrul a declarat că a fost o discuţie foarte constructivă şi că a fost accentuată necesitatea măsurilor de reformă, care însă trebuie susţinută financiar.
‘Încă din decembrie am semnalat că pe bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi necesară o rectificare bugetară. Bugetul CNAS porneşte cu un minus de 2,8 miliarde lei încă din 2009, pe care îl rostogolim în fiecare an, minus care s-a făcut prin credite de angajament’, a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a menţionat că în prezent sunt două proiecte aflate în dezbatere publică, menite să reducă cheltuielile la medicamente. Este vorba de ordinul privind preţurile la medicamentele din programe şi măsurile privind clawback-ul. El a precizat că cele două măsuri se vor promova în luna august.
Ministrul a mai adăugat că sunt necesare măsurile de control, iar prin astfel de măsuri consumul la medicamente va fi mai bine controlat.

Întrebat de ziarişti dacă sunt probleme între minister şi CNAS, ministrul Sănătăţii a spus că personal nu are nicio problemă cu preşedintele CNAS.
‘Este o problemă de organizare. În vreme de criză pentru o strategie de reformă este nevoie de o singură conducere. Am propus ca CNAS să treacă la Ministerul Sănătăţii, dar acest lucru nu s-a realizat. Poate să fie şi invers. Important este să fie o singură conducere’, a spus Cseke Attila.

În ceea ce priveşte managementul unităţilor sanitare, demnitarul a spus că le va atrage atenţia autorităţilor locale să se implice mai mult.
‘Atunci când s-a făcut descentralizarea, aceasta a însemnat nu numai numirea unor manageri, ci să fie şi o contribuţie din partea autorităţilor locale’, a punctat ministrul Cseke Attila.

La rândul său, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a spus că discuţiile dintre Ministerul Sănătăţii şi Fondul Monetar Internaţional deschid calea către o soluţie comună şi a reiterat ideea că în sistem de face de ani de zile risipă.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre CNAS şi minister, Lucian Duţă a menţionat că important este să se găsească soluţii care să facă posibilă funcţionarea sistemului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seara la TVR1 că ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă, ori se înţeleg în ceea ce priveşte controlul costurilor în sistemul de sănătate, ori demisionează de la conducerea acestor instituţii.

Premierul Emil Boc a afirmat, referindu-se la comentariile preşedintelui Traian Băsescu privind arierateler la medicamente, că trebuie stopată risipa în cheltuirea banului public în Sănătate şi asigurate medicamente la preţuri corecte.

‘Avem nevoie de o concepţie foarte clară pe care am prezentat-o atât ministrului Sănătăţii, cât şi şefului CNAS. Sunt tot mai mulţi bani care s-au investit în Sănătate şi, din nefericire, nu se văd rezultatele. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stopăm risipa în cheltuirea banului public în Sănătate. Al doilea lucru care trebuie făcut concomitent este să asigurăm medicamente, pentru că e nevoie de medicamente în această ţară, dar medicamente care să fie la preţuri corecte şi nu umflate sau la preţuri care sunt mult faţă de ceea ce se plăteşte în altă ţară din lume’, a explicat şeful Executivului.

Potrivit lui Boc, acolo unde se poate trebuie folosite medicamente generice care costă mai puţin şi după aceea trebuie restructurat întregul sistem de achiziţie publică de medicamente din România, astfel încât să se obţină preţul corect pornind şi de la formula standardelor de cost impuse în alte domenii.
‘Acest Guvern a reuşit să impună standarde de cost de când a ajuns să conducă această ţară, adică ştim cât trebuie să coste un kilometru de drum judeţean, un kilometru de autostradă, cât costă o şcoală, cât costă o sală de sport pentru că pentru prima dată s-au stabilit aceste standarde de cost la care te poţi raporta’, a susţinut primul-ministru.

Într-o altă manieră, a continuat premierul, şi ţinând cont de specificul activităţii medicale, trebuie pusă ordine în sistemul de achiziţie a medicamentelor şi în distribuirea acestora.
‘Sumele de bani practic s-au dublat în ultimii opt ani, dar rezultatele nu sunt pe măsură. De aceea, obiectivul nostru este să asigurăm medicamente la preţul corect pentru a face faţă cererii populaţiei şi mai mulţi bani să ajungă la pacienţi şi nu la intermediari sau la alte structuri care nu au legătură directă cu actul medical’, a conchis premierul Emil Boc.