/Ministrul Sanatatii a verificat modul de derulare a Programului National de Oncologie

Ministrul Sanatatii a verificat modul de derulare a Programului National de Oncologie

Toate cele 11 spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii prin care se derulează Programul Naţional de Oncologie au în prezent stocuri suficiente pentru asigurarea tratamentului oncologic al bolnavilor aflaţi în evidenţă, cel puţin până la data de 1 iunie, se arată într-un comunicat transmis luni de MS.
Unităţile au finalizate licitaţii de achiziţie în acord-cadru sau au în derulare licitaţii în regim de urgenţă, atât pentru medicaţia standard, cât şi pentru unele molecule, care se eliberează cu aprobarea comisiilor constituite de casele de asigurări judeţene sau de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


‘Avem semnale că mai sunt disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu medicamente oncologice injectabile sau hormonale în unele dintre cele 79 spitale aflate în administrarea autorităţilor locale care derulează programul, deoarece aici nu s-au organizat la timp licitaţii. Dacă nu se organizează achiziţiile în regim de urgenţă, există riscul ca bolnavii care nu vor găsi tratament în aceste unităţi să se îndrepte înspre unităţile care şi-au făcut aprovizionarea, riscându-se supraîncărcarea şi chiar blocarea acestora. Cer public autorităţilor locale măsuri ferme de sancţiune, mergând până la încetarea contractului de management, pentru cei care nu şi-au făcut treaba’, a declarat, potrivit comunicatului, ministrul Sănătăţii în cadrul întâlnirii de luni cu managerii unităţilor sanitare ale MS care derulează acest program.
Cseke Attila le-a spus managerilor din reţeaua proprie că va controla personal modul de derulare a programului de oncologie în unităţile MS.
Tot astăzi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, i-a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să dispună măsurile necesare astfel încât fondurile din programul de oncologie să ajungă la spitale în timp real, nu cu întârzieri şi sincope.
De asemenea, colaborarea caselor judeţene cu spitalele este una greoaie şi netransparentă, aşa cum au reclamat toţi managerii unităţilor sanitare.
Ministrul Sănătăţii a verificat luni modul de derulare a Programului Naţional de Oncologie în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, într-o întâlnire cu managerii acestor unităţi.