/Ministrul Sanatatii a inaugurat Compartimentul de Litotritie extracorporală (ESWL) de la SCJ Mures

Ministrul Sanatatii a inaugurat Compartimentul de Litotritie extracorporală (ESWL) de la SCJ Mures

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a inaugurat vineri, la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Compartimentul de Litotriţie extracorporală (ESWL) a Clinicii de Urologie pentru care a fost achiziţionat un aparat extrem de performant, în valoare de 500.000 euro.
”Acesta este cel mai performant aparat de litotriţie existent în lume la ora actuală. Este o masă polivalentă, poţi să faci mai multe lucruri – operaţii endoscopice, ureteroscopii, angiografie, litotriţie extracorporală. Aparatul este foarte performant, mai computerizat decât celălalt aparat. Are două monitoare aici şi alte două în camera de comandă.

Cu celălalt (aparatul vechi – n.r.) trebuia să facem tot felul de poziţii pentru a focaliza calculul, aici punem bolnavul pe masă, pe spate, şi tubul poate fi pus în orice poziţie. Se pot face şi la copii şi la obezi, pe care nu-i puteam focaliza până acum. Aparatul cel vechi a costat 1,5 milioane de dolari, iar cel actual costă în jur de 500.000 de euro”, i-a explicat dr. Virgil Oşanu, şeful Clinicii de Urologie, ministrului Sănătăţii.
Potrivit acestuia, noul aparat fabricat de Siemens are o imagistică foarte clară şi se pot găsi calculii mici, care sunt radiotransparenţi, cu o precizie mult mai mare.
La rândul său, consilierul ministrului Sănătăţii Levente Vass a arătat că este foarte important că prin folosirea acestui aparat pacientul poate să plece acasă seara, după eliminarea calculului.
Ministrului Attila Cseke i-a fost prezentat şi vechiul aparat de litotriţie deţinut de clinica de Urologie a SCJ Mureş, cu care s-au făcut primele intervenţii de acest gen din ţară şi care a realizat în ultimii 20 de ani în jur de 20.000 de operaţii.
”Bătrânul aparat ar mai fi bun încă mulţi ani dacă fabrica (Siemens – n.r.) ar mai produce piese de schimb. Au garantat 15 ani piese de schimb şi suntem cu 5 ani peste garanţie. Ar mai trebui nişte camere de luat vederi, dar aparatul este funcţional, iar cu acesta au fost efectuate în jur de 20.000 de intervenţii. Acum se ajunge la 1.500 de tratamente pe an. Vechiul aparat, care va fi păstrat în funcţiune, are un computer central care ocupă mult spaţiu, în timp ce noul aparat, fabricat de acelaşi producător, ocupă un spaţiu mult mai redus”, a mai spus dr. Virgil Oşanu.
Prima intervenţie de litotriţie s-a făcut la Târgu Mureş în data de 23 iulie, în urmă cu 20 de ani, după o specializare a medicilor în Germania.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, se află la Târgu Mureş pentru a inaugura mai multe obiective finanţate sau co-finanţate de minister, printre care Compartimentul de Litotriţie extracorporală (ESWL) a Clinicii de Urologie, Spălătoria Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Compartimentul de Terapie Intensivă al Clinicii de Boli Infecţioase din Târgu Mureş şi Sediul administrativ al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.