/Ministrul Mediului reitereaza ca nu exista pericol de radiatii in Romania

Ministrul Mediului reitereaza ca nu exista pericol de radiatii in Romania

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat, joi, la Vaslui, că în România nu există, la această dată, niciun pericol de radiaţii ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară de la Fukushima.
“Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Japonia, în România nu este niciun pericol de radiaţii. Să fie foarte clar: ceea ce a apărut în presă este, de fapt, o cercetare ştiinţifică, pentru ca aşa sunt ei (cercetătorii – n.r.) curioşi, ceea ce este foarte bine. De fapt, cercetătorii au depistat acel radionuclid care a apărut în urma acelei tragedii din Japonia, care are o valoare de 600 de ori mai mică faţă de cea normală şi nu are niciun fel de influenţă asupra organismului. Norocul nostru este că suntem la 10.000 de kilometri de Fukushima şi acel nor s-a dispersat până a ajunge deasupra României, fară a mai avea niciun impact asupra ţării noastre”, a precizat ministrul Laszlo Borbely.


Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei. Astfel, după interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise.