/Ministrul Igas: Agentia Nationala Antidrog va lansa un program de prevenire a cosumului de substante cu proprietati psihoactive

Ministrul Igas: Agentia Nationala Antidrog va lansa un program de prevenire a cosumului de substante cu proprietati psihoactive

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe moţiunea simplă “Un flagel naţional – plantele etnobotanice”, că Guvernul României acţionează pe toate palierele împotriva consumului şi traficului de droguri de orice fel.
Igaş a anunţat că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), prin Agenţia Naţională Antidrog, va lansa în curând un program naţional, amplu, de prevenire a consumului de substanţe noi, cu proprietăţi psihoactive.
El a arătat că programul are elemente de prevenire universală şi selectivă conform analizei la nivel naţional a riscurilor de sănătate psihosociale şi de infracţionalitate asociate consumului şi traficului acestor categorii de substanţe şi este corelat obiectivelor Strategiei naţionale antidrog 2005-2012.


Programul naţional va avea ca scop diminuarea consumului şi a accesului la aceste produse prin implementarea de campanii de prevenire adresate categoriilor de populaţie vulnerabile la acest fenomen.
“Vom urmări creşterea gradului de conştientizare şi sensibilizare a populaţiei, în special la categoria tânără. Vor fi derulate activităţi de consiliere specifice de informare şi sensibilizare în mediile reacţionare, în cluburi, baruri şi alte locuri de petrecere a timpului liber des de către tineri”, a spus Igaş.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai arătat că nu există soluţii miraculoase în această privinţă, pentru că nicio ţară nu a reuşit să elimine total consumul unor astfel de produse.
El a mai menţionat că în luna februarie a acestui an a fost emis un ordin comun, interministerial, în baza căruia echipe mixte au efectuat şi efectuează insistent controale în locurile în care se consideră că se utilizează sau se consumă substanţe cu efecte psihoactive.
“În anul 2010 funcţionau 373 de magazine cu acest profil, acum mai funcţionează numai 27 de unităţi. Aproape 350 de magazine au fost închise până acum, s-au dat amenzi de peste 3,1 milioane de lei şi s-au confiscat peste 16.000 de plicuri care conţineau substanţe psihoactive, iar 38 de persoane au fost reţinute. O atenţie specială o dăm comerţului on-line. În licee se desfăşoară activităţi de prevenire, elevilor li se explică riscul la care se expun dacă consumă droguri şi produse cu efecte psihoactive”, a arătat Igaş.