/Ministrul Comunicatiilor: Managementul identitatii, in faza de proiectare la MCSI

Ministrul Comunicatiilor: Managementul identitatii, in faza de proiectare la MCSI

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că la MCSI se află în fază de concepţie proiectul managementului identităţii, prin care fiecare cetăţean cu carte de identitate din România să deţină şi o identitate virtuală.
“În fază de proiectare, şi foarte important pentru alfabetizarea României, este proiectul managementului identităţii. Sunt astăzi şi cu dl ministru al Administraţiei şi Internelor, şi spun asta pentru că în privinţa managementului identităţii vom avea împreună un foarte greu cuvânt de spus. Practic, orice cetăţean al României, pe lângă identitatea pe care o are – buletinul de identitate – va trebui să aibă şi în lumea virtuală o identitate, care să îi permită să acceseze aplicaţiile care, vă spun cu mândrie, sunt destul de bine conturate în cadrul instituţiilor statului”, a explicat ministrul.


Valerian Vreme a spus că există la Arad şi la Constanţa platforme foarte bine structurate, orientate spre problemele cetăţeanului, însă de multe ori autorităţile se lovesc de această problematică a managementului identităţii.
“În privinţa platformei legate de managementul identităţii sunt două aspecte pe care trebuie să le clarificăm, avem un aspect hard, dat de dispozitiv – care poate fi cardul de identitate cu cip sau poate fi cardul de sănătate, care e în lucru şi va fi distribuit în următoarele luni -, sau telefonul. Discutăm de hard. Acestea sunt proiecte care sunt în derulare la Ministerul de Interne, celălalt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar telefoanele sunt la operatori, deci putem să ne folosim de acest mediu hard. Platforma soft va fi lansată pe un program de finanţare europeană (…) ca o soluţie majoră în România, care poate să coste… greu de estimat. Eu estimez că în 12 luni poate să fie operaţională”, a afirmat Valerian Vreme.
Ministrul Comunicaţiilor a susţinut că la MCSI există numeroase proiecte şi că unul operaţional este sistemul de achiziţii publice.
“Volumul achiziţiilor (în primele cinci luni din acest an – n.r.) prin Sistemul Naţional Electronic de Achiziţii se ridică la volumul anului 2010. Practic, am apropiat mai mult partea de achiziţii de administraţiile locale, pentru că ele sunt principalii beneficiari, şi s-au făcut economii de peste 18%”, a susţinut Vreme.
El a mai spus că MCSI are şi alte proiecte în implementare şi că le-a prezentat, joi, membrilor Asociaţiilor Municipiilor şi Oraşelor din România, reuniţi la Târgu Mureş, Sistemul Naţional de Plată cu Cardul Bancar, un sistem dedicat plăţii taxelor şi impozitelor locale de către cetăţeni prin intermediul cardului folosind o platformă web.
“Sunt (prezent – n.r.) la AMR pentru a apropia mai mult această asociaţie de Agenda Digitală Europa 2020, agendă la care am aderat şi noi şi în care zi de zi la minister construim strategii şi facem planuri pentru a o îndeplini. (…) Sistemul Naţional Electronic de plată cu cardul bancar funcţionează, deja sunt primării care au făcut destul de multe încasări prin intermediul acestei aplicaţii. Acum suntem în faza în care se distribuie credenţialele, (…) primirea de către orice cetăţean a numărului de utilizator şi a parolei, cu care vor intra în sistem. Primăria Târgu Mureş este prima care a primit aceste credenţiale şi cred că de săptămâna aceasta va începe distribuirea şi, totodată, conştientizarea cetăţeanului de acest nou mod de a pune problema”, a subliniat Valerian Vreme.
Potrivit ministrului, mai rămâne ca, în următoarea perioadă, primăriile cu care a discutat să se “înroleze” în această platformă.