/Ministerul Sănătăţii va stabili un cadru unitar privind cheltuielile în UPU

Ministerul Sănătăţii va stabili un cadru unitar privind cheltuielile în UPU

Ministerul Sănătăţii va stabili un cadru unitar privind cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente şi servicii în unităţile de primiri urgenţe şi va monitoriza situaţia acestora, pentru o gestionare corectă şi transparentă a fondurilor publice, informează un comunicat de presă al instituţiei remis AGERPRES.
Anunţul a fost făcut de către dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, într-o videoconferinţă susţinută marţi cu directorii direcţiilor de sănătate publică, managerii spitalelor de urgenţă şi medicii/asistenţii, şefi Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU) şi Centre Primiri Urgenţe(CPU) de la nivel naţional.

Oficialul MS a atenţionat reprezentanţii spitalelor şi ai autorităţilor locale sanitare asupra modului în care se fac decontările în cadrul UPU şi a explicat care dintre cheltuieli vor fi considerate eligibile. Raed Arafat a cerut ca facturile trimise la minister pentru decontare să fie clare şi să evidenţieze serviciile şi analizele efectuate numai în departamentele UPU ale spitalelor.

“De exemplu, nu vom mai accepta ca, din banii pentru UPU, să fie decontate plăţile pentru utilităţi sau serviciile de pază, acestea fiind datoria spitalelor în întregime. Fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe trebuie utilizate exclusiv pentru deservirea pacienţilor trataţi în aceste secţii”, a spus Raed Arafat, în timpul întâlnirii.

De asemenea, s-a atras atenţia asupra decontărilor pentru reactivi şi analize medicale, controalele efectuate anul trecut evidenţiind situaţii neclare cu privire la unele situaţii. AGERPRES