/Ministerul Sanatatii va aloca in acest an 5 milioane de lei pentru achizitia de lapte praf

Ministerul Sanatatii va aloca in acest an 5 milioane de lei pentru achizitia de lapte praf

Direcţiile de sănătate publică vor primi, în perioada următoare, fonduri pentru a demara achiziţia de lapte praf la nivel local, Ministerul Sănătăţii alocând în acest sens 5 milioane de lei, informează MS, printr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
De lapte praf gratuit vor beneficia gratuit şi copiii ale căror mame au decedat.


În acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie).
Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie, se mai arată în comunicatul MS.
La sfârşitul anului 2010, la nivel naţional, exista un stoc de 200.000 kilograme lapte praf, cantitate suficientă pentru o perioadă medie de cel puţin 4 luni.
Până la demararea noilor achiziţii, Ministerul Sănătăţii va redistribui cantităţile excedentare de lapte praf de la nivelul unor direcţii de sănătate publică la cele care au epuizat stocurile, mai informează MS.