/Ministerul Sanatatii: Nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131

Ministerul Sanatatii: Nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131

Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică din România au anunţat Ministerul Sănătăţii (MS) că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131, se arată într-un comunicat al MS transmis, marţi, AGERPRES.
“După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova (sud), specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie, sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari”, susţine Ministerul Sănătăţii.


Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizante, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene şi care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de I131, se mai arată în comunicatul MS.