/Ministerul Sănătăţii doreşte continuarea colaborării cu Banca Mondială

Ministerul Sănătăţii doreşte continuarea colaborării cu Banca Mondială

Ministerul Sănătăţii intenţionează continuarea colaborării cu Banca Mondială (BM) şi după data de 15 martie, atunci când proiectul actual se va finaliza, în acest sens ministrul Eugen Nicolăescu şi secretarul de stat Raed Arafat având joi o întâlnire cu reprezentanţii băncii.
Potrivit unui comunicat de presă al MS remis joi AGERPRES, reprezentanţii Băncii Mondiale se află în România pentru verificarea stadiului proiectului actual care se finalizează în luna martie, precum şi pentru definirea cadrului unei viitoare colaborări în domeniul sănătăţii.

În opinia reprezentanţilor băncii, proiectul actual a avut şi are rezultate importante şi directe în sprijinirea reformelor din România, în special în sectorul de urgenţă şi cel al maternităţilor, fapt pentru care se doreşte dezvoltarea unei viitoare colaborări.

În cadrul întâlnirii, ministrul Eugen Nicolăescu a fost informat că, la nivelul Comisiei Europene, există un interes major pentru sprijinirea reformelor din sectorul sanitar românesc.

Demnitarul român a prezentat câteva intenţii şi direcţii de viitor care pot fi luate în calcul într-o nouă posibilă cooperare.

“Ne dorim continuarea şi dezvoltarea colaborării cu Banca Mondială. În primul rând, pentru concretizarea proiectelor începute, şi mă refer aici la finalizarea reabilitării maternităţilor, a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de anestezie/terapie intensivă care au mai rămas în unele spitale. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru schimbarea infrastructurii sectorului de Sănătate, în contextul în care anul acesta va fi pusă în aplicare directiva transfrontalieră pentru circulaţia pacienţilor. Avem nevoie de infrastructură nouă, care să înlocuiască acele clădiri vechi de 200 de ani, clădirile retrocedate sau cele pavilionare. Avem nevoie de cabinete medicale în mediul rural pentru că suntem în situaţia în care există resursă umană calificată dar fără construcţii medicale funcţionale. Trebuie să dăm drumul de urgenţă la cel puţin 2 spitale regionale, în Cluj şi Iaşi. Avem nevoie de încă două unităţi regionale oncologice la Timişoara şi Constanţa, astfel încât să acoperim toată ţara în ceea ce priveşte asistenţa medicală pentru oncologie. Dorim să punem pe picioare un program important de achiziţie de aparatură medicală de radioterapie şi imagistică. Este mult de muncă, dar eu mi-am luat angajamentul politic să parcurg acest drum”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, în timpul întâlnirii.

Totodată, Nicolăescu i-a informat pe cei prezenţi că nevoia de finanţare pentru aceste proiecte se ridică la cel puţin 4-5 miliarde de euro, ca urmare orice finanţare fiind necesară şi binevenită.

Reprezentantul MS a subliniat că reforma sistemului nu trebuie să se oprească la spitale şi a spus că intenţionează o reaşezare a componentelor din sistem cu prioritate pe prevenţie în sectorul medicinei de familie şi a ambulatoriului de specialitate. AGERPRES