/Ministerul libian al Sanatatii: Raidurile internationale au facut cel putin 114 morti in patru zile

Ministerul libian al Sanatatii: Raidurile internationale au facut cel putin 114 morti in patru zile

Cel puţin 114 persoane au fost omorâte şi 445 rănite de duminică şi până miercuri de raidurile coaliţiei internaţionale asupra Libiei, a anunţat vineri un responsabil al Ministerului Sănătăţii, fără a preciza proporţia victimelor civile din acest bilanţ, informează France Presse.

”De la 20 până la 23 martie, 114 persoane au fost omorâte şi 445 rănite în raidurile” coaliţiei, a declarat Khaled Omar în cadrul unei conferinţe de presă.


Intervievat asupra proporţiei victimelor civile, el a declarat nu este responsabilitatea ministerului său să facă ‘distincţia între victime civile sau militare’.

Potrivit lui Omar, 104 persoane au fost omorâte la Tripoli şi în suburbii şi 10 la Syrte, oraşul natal al lui Muammar Gaddafi, situat la peste 600 de km este de Tripoli.

Un prim bilanţ provizoriu anunţat joi de purtătorul de cuvânt al regimului, Mussa Ibrahim, releva existenţa a ‘circa 100 de morţi’ printre civili.

Pe de altă parte, oraşul Misrata, situat la 200 de km est de Tripoli, a fost supus vineri unui bombardament intens al forţelor loiale colonelului Gaddafi, a declarat un martor ocular, care a spus că s-au înregistrat cinci morţi în cadrul unei familii.

”Bombardamentele oarbe de artilerie continuă de joi seară; se trage peste tot” la Misrata, al treilea oraş al ţării, controlat de rebeli însă încercuit de forţele pro-Gaddafi, a adăugat martorul, intervievat prin telefon.

”O mamă şi cei patru copii ai săi au fost omorâţi”, a declarat el. Locuitorii sunt nevoiţi să rămână în case, neîndrăznind să iasă. ”Nu există electricitate, apă şi totul începe să lipsească în oraş”, a spus el. Martorul a adăugat că forţele care încercuiesc Misrata au fost întărite de trupele care au fost nevoite să se retragă împreună cu armamentul lor din estul ţării din cauza atacurilor militare internaţionale începute la 19 martie. ”Raidurile internaţionale au fost nocive pentru Misrata”, a spus el.

Joi, un medic de la spitalul din Misrata a precizat că s-au înregistrat 109 morţi şi 1.300 răniţi într-o săptămână în ofensiva forţelor loiale liderului libian asupra oraşului.