/Ministerul bulgar al Sanatatii propune interdictia fumatului in public din 2012

Ministerul bulgar al Sanatatii propune interdictia fumatului in public din 2012

Ministerul bulgar al Sănătăţii va propune ca interdicţia totală a fumatului în locuri publice să intre în vigoare începând de 1 iunie 2012, a declarat marţi ministrul sănătăţii Stefan Konstantinov, cu ocazia Zilei mondiale de combatere fumatului.

De aproximativ un an autorităţile bulgare fac declaraţii contradictorii în privinţa datei la care va fi aplicată o asemenea interdicţie.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Konstantinov a declarat că o asemenea măsură trebuie aplicată încă din 2011. În urma unor discuţii cu patronii de restaurante şi hoteluri care a avut loc la începutul anului, premierul Boiko Borisov a anunţat că va fi o perioadă de tranziţie care va continua până în 2013 sau 2014. Borisov a motivat această decizie prin necesitatea că patronii din turism să-şi recupereze banii investiţi în amenajarea de spaţii separate pentru fumători şi nefumători.

În Bulgaria, 40 la sută dintre bărbaţi şi 19 la sută dintre femei fumează în fiecare zi. După acest criteriu, ţara se situează pe locul al doilea în Europa, fiind depăşită doar de Grecia. Bulgaria are însă cel mai mare număr de fumători printre tinerii de 15 ani: 36% dintre băieţi şi 28% dintre fete. Potrivit unor date anunţate de ministrul Stefan Konstantinov, 60 la sută dintre bulgăroaicele care fumează nu renunţă nici în perioada sarcinii, iar 80 la sută dintre cele care totuşi au făcut acest lucru se apucă din nou în primele şase luni după naştere.