/Min. Cseke: Statul trebuie sa decida plafonul de cheltuieli cu servicii medicale

Min. Cseke: Statul trebuie sa decida plafonul de cheltuieli cu servicii medicale

Statul trebuie să decidă nivelul până la care poate acoperi cheltuielile pentru diferitele servicii medicale, iar pentru cele care vor rămâne neacoperite să introducă asigurările private, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Pachetul de bază de servicii medicale pe care Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să îl adopte reprezintă un proiect foarte important, pe care niciunul dintre miniştrii anteriori nu a putut să-l adopte, a adăugat ministrul. Acest proiect se găseşte în strategia de raţionalizare a spitalelor şi urmează să fie alcătuit de experţi ai Băncii Mondiale.


Ministrul a subliniat că în aceeaşi strategie de raţionalizare a spitalelor este prevăzut un punct care prevede că 5 la sută din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate să fie dirijat către asigurările private. Cseke Attila a menţionat că asigurările private nu au fost introduse până acum pentru că ”populaţia nu este pregătită în acest sens”, iar pe de altă parte, ”nici asigurările private nu acoperă ceea ce ar trebui să acopere”.
Referindu-se la reprofilarea unităţilor sanitare, ministrul Cseke Attila a precizat că aceasta va începe de la 1 aprilie, iar în cazul comasărilor, vor trebui analizate unităţile sanitare şi va fi făcută o clasificare a lor, ceea ce va avea loc în luna următoare.