/Medvedev: Lupta impotriva toxicomaniei este un esec in Rusia, cu 2.5 milioane de drogati

Medvedev: Lupta impotriva toxicomaniei este un esec in Rusia, cu 2.5 milioane de drogati

Rusia nu înregistrează progrese în ce priveşte lupta împotriva toxicomaniei şi a ajuns să înregistreze 2.5 milioane de drogaţi, în cea mai mare parte tineri, a recunoscut luni preşedintele rus Dmitri Medvedev, transmite AFP.

‘În pofida atenţiei sporite pe care o acordăm acestei teme şi a adoptării, acum un an, a unei strategii de stat împotriva toxicomaniei valabilă până în 2020, există mult prea puţine rezultate pozitive’, a subliniat preşedintele rus în cadrul unei reuniuni consacrate narcoticelor, desfăşurată în Siberia.

El a admis, de asemenea, că cifra oficială de 650.000 de drogaţi din Rusia reprezintă o subestimare. ‘Potrivit experţilor, avem nu mai puţin de 2.5 milioane de persoane care consumă droguri. Este o cifră înspăimântătoare. În plus, 70% dintre ei au sub 30 de ani’, a spus Medvedev.

Într-adevăr, statisticile oficiale nu-i iau în calcul decât pe toxicomanii înregistraţi ca atare de instituţii medicale specializate. Or, consumul de droguri a cunoscut o explozie în Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, îndeosebi cel de heroină provenită din Afganistan, care traversează frontierele poroase dintre fostele state sovietice din Asia centrală.

Nu există o statistică oficială fiabilă cu privire la numărul de decese cauzate de droguri în Rusia, dar Serviciul federal de combatere a drogurilor estimează că 30.000 de oameni au murit în urma unor supradoze, doar în 2009.

În cadrul reuniunii de luni, preşedinta asociaţiei Mamele împotriva drogurilor, Valentina Cervicenko, a evocat un ‘genocid’, iar Dmitri Medvedev a avertizat că toxicomania ‘distruge fondul genetic al naţiunii’, într-un moment în care Rusia se află în plină criză demografică.

Preşedintele rus a făcut apel, în acest context, la crearea unui sistem fiabil de supraveghere şi evaluare a flagelului pe care îl reprezintă drogurile.

‘Trebuie înfiinţat cât mai rapid un sistem de stat de monitorizare a evoluţiei toxicomaniei’, a subliniat Medvedev, care a susţinut de asemenea generalizarea testelor pentru depistarea narcoticelor în şcoli şi universităţi.

Acest test ‘nu este o măsură punitivă, ci vizează să-i împiedice pe oameni, tineri sau adulţi şi şomeri, să mai ia droguri’, a adăugat el.

Generalizarea depistării în rândul studenţilor va avea în vedere ‘mai ales instituţiile de învăţământ superior private de prestigiu’, a precizat Medvedev.

În ce priveşte consumul în rândul elevilor, preşedintele rus s-a pronunţat pentru ‘orice formă de depistare globală’. ‘Pur şi simplu nu mai este posibil să nu fie depistat’ – a insistat el.

Dmitri Medvedev a recunoscut totodată necesitatea de a deschide mai multe centre de dezintoxicare în Rusia, acordând o atenţie deosebită reabilitării minorilor.