/Meditatia, chiar la debutanti, permite reducerea durerii (studiu)

Meditatia, chiar la debutanti, permite reducerea durerii (studiu)

Meditaţia, chiar practicată de debutanţi, permite diminuarea durerii, potrivit unui studiu apărut miercuri în Statele Unite ale Americii în Journal of Neuroscience, informează AFP.

‘Aceasta este prima cercetare care arată că puţin mai mult de o oră de antrenament poate reduce puternic durerea şi activarea centrilor cerebrali care sunt responsabili de aceasta’, explică Fadel Zeidan, de la centrul medical al Universităţii Wake Forest (Carolina de Nord), principal autor al studiului.

‘Am constatat un important efect al meditaţiei asupra subiecţilor studiului cu o diminuare de circa 40% a intensităţii durerii şi de 57% a disconfortului legat de durere’, afirmă cercetătorul.

Potrivit acestuia, meditaţia ar produce chiar ‘o mai mare reducere a durerii decât morfina sau alte analgezice puternice care, cel mai adesea, îi diminuează intensitatea cu circa 25%’.

Un număr de 15 voluntari cu o stare de sănătate bună care nu făcuseră niciodată meditaţie au participat la acest studiu. Ei au urmat patru şedinţe de câte 20 de minute pentru a învăţa să-şi controleze respiraţia şi să se debaraseze de emoţiile şi de gândurile lor.

Înainte şi după aceste şedinţe, activitatea lor cerebrală a fost examinată cu ajutorul unui sistem special de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN). În timpul efectuării examenelor IRM, un instrument de încălzit a fost plasat pe piciorul pacienţilor la o temperatură de 48 de grade, ceea ce majoritatea indivizilor consideră dureros după cinci minute.

Examenele IRM ale creierului participanţilor efectuate după şedinţele de meditaţie au dezvăluit o netă diminuare a durerii, de la 11 la 93%, asigură Fadel Zeidan.

Meditaţia a diminuat în mod puternic activitatea cerebrală în cortexul somatosenzorial primar, o zonă a creierului care joacă un rol-cheie pentru localizarea durerii în corp şi măsurarea intensităţii ei, adaugă sursa citată.