/Medicii straini din Franta: Belgienii sunt cei mai numerosi, urmati de germani, romani si algerieni

Medicii straini din Franta: Belgienii sunt cei mai numerosi, urmati de germani, romani si algerieni

Franţa are în prezent ceva mai mult de 9000 de medici veniţi din străinătate: belgienii sunt cei mai numeroşi, urmaţi de germani, români şi algerieni, semnalează luni L’Alsace.Un sfert dintre practicienii înscrişi anul trecut în Ordinul Medicilor şi-au obţinut diploma în străinătate. Regiunea Picardia şi regiunea Champagne-Ardenne au văzut un mare număr de medici originari din alte ţări instalându-se în comunele care duc lipsă de îngrijiri medicale.

Consiliul Ordinului arată cazul unui departament din regiunea Bourgogne : ‘Yonne, departamentul cel mai emblematic pentru această situaţie, numără printre noii săi înscrişi numai medici care şi-au obţinut diploma în afara Franţei’.

Alt exemplu, anul trecut: ‘O treime dintre medicii nou înscrişi în tabloul departamentelor regiunii Normandia de Jos s-au format în afara Franţei. Un medic din doi este originar din România şi un sfert sunt originari din Maghreb’.

În Alsacia, 33 la sută dintre cei nou înscrişi în Ordin şi-au obţinut diploma în altă parte decât Franţa.

În prezent ar fi în Franţa ceva mai mult de 9000 de medici veniţi din străinătate. În 2008, potrivit Ordinului Medicilor, 53 la sută dintre ei erau originari din Uniunea Europeană, iar 30 la sută din Maghreb. Belgienii sunt cei mai numeroşi, urmaţi de germani, de români şi de algerieni.

La rândul lor, noii medici francezi nu sunt prea des adepţii principiului de a ‘trăi şi munci în ţară’. În medie, 38 % dintre licenţiaţii unei regiuni o părăsesc pentru a se instala în alta.

Acest fenomen s-a amplificat în regiunile deja marcate de ‘deşertificarea medicală’. Astfel, regiunea Bourgogne nu mai are decât 47 la sută dintre licenţiaţi, în timp ce regiunea vecină Franche-Comté poate conta pe 77 la sută dintre ei.

Ordinul Medicilor a semnalat de asemenea că, dacă un departament are o facultate de medicină, absolvenţii acesteia ţin să rămână acolo.