/Medicii recomanda prudenta in privinta varstei la care copiii sunt dusi la inot

Medicii recomanda prudenta in privinta varstei la care copiii sunt dusi la inot

Dacă învăţarea înotului este indispensabilă pentru toţi copiii, uneori nu este indicat ca micuţii să fie duşi prea devreme la bazin, sunt de părere medicii. Bebeluşii care înoată sunt în general mândria părinţilor. Totuşi, a-i duce de foarte mici la bazin nu este întotdeauna cea mai bună idee, scrie Le Point.

Societatea franceză de pediatrie (SFP) recomandă părinţilor prudenţă, mai ales când în familie există teren propice pentru dezvoltarea astmului. SFP precizează într-un comunicat că această practică nu este deloc recomandată în Germania. Inhalarea gazului ce rezultă din emanaţiile de clor amestecate cu materii organice sau cu azotul (provenit din produsele din degradarea pielii, a salivei şi urinei) riscă să declanşeze fenomene inflamatorii la nivelul căilor respiratorii şi să agraveze patologia astmatică la persoanele predispuse.

‘Două studii publicate recent de echipa lui Alfred Bernard de la Universitatea Louvain ne lămuresc asupra acestui subiect’, spune doctorul Bertran Delaisi, pneumopediatru la spitalul Robert-Debre (Paris), admiţând totuşi că acestea nu ajung la aceleaşi concluzii. Prima cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate anul trecut de European Respiratory Journal, a cuprins 430 copii de grădiniţă, care au fost împărţiţi în două grupe: cei care fuseseră puţin sau deloc la bazin până la doi ani şi cei care fuseseră peste 20 de ore cumulat. S-a descoperit că riscul de bronşiolită în timpul copilăriei fragede este de 4,4 ori mai mare la bebeluşii ‘înotători’ decât la ceilalţi. ‘O asemenea diferenţă trebuie să-i îndemne pe părinţi la prudenţă’, apreciază specialistul parizian.

Al doilea studiu, publicat în Pediatrics, s-a desfăşurat pe 847 adolescenţi de la 13 la 18 ani. S-a evaluat riscul dezvoltării astmului în funcţie de frecvenţa cu care au mers la bazin: cei care merseseră peste 1.000 de ore cumulat prezentau risc crescut de astm (posibil de zece ori mai mare decât ceilalţi). Riscă îndeosebi copiii ‘predispuşi’, mai ales cei care au o alergie respiratorie. Studiul arată totuşi că acest risc lipseşte în cazul anumitor bazine, în care dezinfectarea se bazează pe un sistem cu ioni de argint şi cupru şi nu pe unul cu clor.

Mesajul medicilor este clar: copiii de vârstă şcolară trebuie lăsaţi la bazin, ca să înveţe să înoate, deoarece riscul de înec este mai grav decât toate cele menţionate, şi înotul are multe avantaje. În schimb, bebeluşii nu trebuie duşi la bazin când părinţii, fraţii sau surorile copilului suferă de astm sau de alte forme de alergie, îndeosebi eczeme. Este şi cazul celor care au avut una sau două bronşiolite (peste 30% dintre nou-născuţi au această problemă).