/Medicii italieni nu sunt vinovati de moartea Maricicai Hahaianu (expertiza)

Medicii italieni nu sunt vinovati de moartea Maricicai Hahaianu (expertiza)

Procuratura din Roma a comunicat luni rezultatele expertizei consultanţilor solicitaţi pentru a evalua rezultatele autopsiei asistentei românce decedate anul trecut în urma unui pumn primit de la un italian. Potrivit celor trei experţi, Maricica Hăhăianu a murit din cauza loviturii primite şi nu din cauza medicilor, cum susţine apărarea. Avocatul tânărului, Fabrizio Gallo, a explicat pentru Agerpres care va fi strategia apărării.
Procuratura din Roma a stabilit că decesul Maricicăi Hăhăianu nu s-a petrecut din cauza unui malpraxis al medicilor de la spitalul Policlinico Casilino din Roma, ci din cauza loviturii pe care a primit-o în 8 octombrie 2010 de la Alessio Burtone (21 de ani) în staţia de metrou Anagnina.

Femeia a intrat în comă ireversibilă iar medicii au decis să întrerupă aparatele o săptămână mai târziu.
După decesul Maricicăi, Burtone a fost condus în închisoarea Regina Coeli. Din 18 octombrie 2010 se află într-o celulă de maximă siguranţă. Avocatul italianului, Fabrizio Gallo, a încercat în repetate rânduri să obţină permisiunea magistraţilor de a aştepta procesul în arest la domiciliu. Motivul invocat a fost diminuarea responsabilităţii pentru moartea femeii în cazul unui malpraxis. Consultanţii solicitaţi de Procuratura din Roma au exclus responsabilitatea medicilor. “Nicio intervenţie chirurgicală nu ar fi putut să salveze viaţa victimei”, sunt concluziile experţilor.
Din acest motiv, Alessio Burtone va rămâne în închisoare. “Experţii contactaţi de noi afirmă contrariul. Ţinând cont de cele două versiuni diferite, am decis să solicităm desfăşurarea procesului în varianta scurtă”, a declarat pentru Agerpres, avocatul Fabrizio Gallo.
Potrivit Codului Penal italian, varianta scurtă prevede o reducere a pedepsei cu o treime dacă acuzatul va fi găsit vinovat.