/Medicii atrag atentia asupra pericolului pe care il prezinta consumul de etnobotanice

Medicii atrag atentia asupra pericolului pe care il prezinta consumul de etnobotanice

Cinci-şase persoane sunt internate în permanenţă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Prof. Dr. Victor Babeş” pentru afecţiuni determinate de consumul de etnobotanice, a declarat marţi, pentru AGERPRES, prof.dr. Emanoil Ceauşu, directorul medical al spitalului.
Printre afecţiunile pe care le prezintă consumatorii de etnobotanice se numără endocardite, pneumounii, bronhopneumonii, infecţii cu virusuri hepatice şi HIV.
“Consumul de etnobotanice este mai grav decât consumul de heroină, cocaină, deoarece acestea din urmă sunt naturale, iar etnobotanicele sunt sintetice şi determină o dependenţă mai puternică şi efectele distructive foarte mari “, a explicat prof.Ceauşu.


Medicul a explicat că administrarea intravenoasă de etnobotanice distruge venele.
Potrivit prof. Ceauşu, etnobotanicele, substanţe ieftine, pătrund masiv în rândul tinerilor cu vărste între 14 şi 25 de ani.
“Etnobotanicele nu au antidot şi afectează foarte grav sistemul nervos central şi determină prăbuşirea imunitară. Cei care consumă etnobotanice ajung să facă septicemii, meningite, endocardite, bronhopneumopatii, în cea mai mare parte cu stafilococ care determină rezistenţă”, a explicat profesorul.
Directorul medical al Spitalului “Victor Babeş” a atras atenţia că acest consum de etnobotanice reprezintă un pericol pentru răspândirea virusului HIV, hepatitelor B şi C, iar consumatorii au un comportament foarte agresiv cu angajaţii spitalului.