/Medicamentele injectabile pentru bonavii cu cancer se elibereaza prin farmaciile spitalelor

Medicamentele injectabile pentru bonavii cu cancer se elibereaza prin farmaciile spitalelor

Medicamentele injectabile specifice tratamentului ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice se eliberează, de la 1 aprilie, numai prin farmaciile spitalelor.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informat, luni, asiguraţii că, începând cu această dată, medicamentele specifice pentru tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice incluşi în Programul naţional de oncologie se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală.


CNAS justifică această măsură prin preocuparea permanentă de a asigura accesul la terapii în condiţii de maximă siguranţă şi pentru calitatea serviciilor oferite.
Medicaţia oncologică injectabilă este în marea ei majoritate o medicaţie care necesită condiţii speciale de transport, depozitare şi manipulare, fiind adesea sensibilă la temperatură şi expunerea la lumină. Mai mult, administrarea ei presupune condiţii speciale asigurate şi decontate de CNAS/ CAS prin spitalizarea de zi.
Aceste prevederi legislative sunt cuprinse în Ordinul 1591/1110/2010 al CNAS şi Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012, ordin aflat în vigoare de altfel de 3 luni de zile, precizează CNAS.
Reprezentanţii pacienţilor consideră că această măsură îi va pune pe drumuri pe pacienţi.