/MB: Patru lucratori care `torturau` pacientii unui spital privat britanic au fost arestati

MB: Patru lucratori care `torturau` pacientii unui spital privat britanic au fost arestati

Poliţia din Bristol a arestat patru lucrători dintr-un spital privat britanic pentru presupusa ‘torturare’ a pacienţilor, în urma unei anchete a BBC, semnalează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.

Castlebeck, firma proprietară a spitalului Winerbourne View, care tratează autişti şi persoane cu probleme de învăţare, s-a văzut obligată să-şi ceară în mod public scuze şi a concediat 13 membri ai personalului.

O echipă a programului de cercetare ‘Panorama’ a filmat clandestin timp de cinci săptămâni tratamentul primit de unii dintre pacienţii mai vulnerabili ai centrului. În înregistrare se poate vedea cum unii dintre ei sunt pălmuiţi şi duşi cu forţa la duş complet îmbrăcaţi.

Andrew McDonnell, psiholog clinic căruia i-a fost arătată înregistrarea, a declarat pentru BBC că relele tratamente echivalau cu ‘tortura’.

Pacienta obiect al abuzurilor, o tânără de 18 ani, a fost insultată, trasă de păr, lovită cu picioarele şi udată cu apă rece peste îmbrăcămintea pe care o purta.

Tratamente ca acestea prevalau la sfârşitul anilor ’60 şi au făcut ca Marea Britanie să închidă în mod gradual marile spitale în care pacienţii petreceau ani de-a rândul, a spus profesorul Jim Mansell, de la Universitatea Kent, consilier al guvernului pe teme legate de tratarea persoanelor vulnerabile.

‘Am văzut multe lucruri în 35 de ani, dar asta le întrece pe toate. Este vorba de fii, fiice, oameni care au familie… şi acestea nici nu ştiu ce se petrece înăuntru’, a declarat pentru BBC un infirmier veteran.