/Marko Bela: La Universitatea de Arte de la Tg. Mures vor functiona doua facultati – in romana si in maghiara

Marko Bela: La Universitatea de Arte de la Tg. Mures vor functiona doua facultati – in romana si in maghiara

Vicepremierul Marko Bela a declarat, luni, la deschiderea noului an la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, că în spiritul multiculturalismului consacrat de Legea educaţiei această instituţie de învăţământ va avea, începând cu 2011, facultăţi separate în limba română şi în limba maghiară.

”Fiindcă astăzi avem trei universităţi în România care, conform legii, sunt declarate multiculturale: Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Şi trebuie să vă informez că în cazul Universităţii de Arte acest caracter multicultural, în acest moment, nu este o simplă declaraţie, fiindcă, potrivit voinţei şi înţelegerii celor care lucrează în această instituţie, Guvernul României a adoptat noua structură a universităţilor, conform căreia aici, la Universitatea de Arte, vor funcţiona de acum încolo două facultăţi – una de limba maghiară, cu teatru, muzică şi tot ce ţine de această universitate, şi o facultate de limba română – la fel, teatru, muzică şi celelalte arte”, a precizat Marko Bela.

El a subliniat că acest exemplu al multiculturalismului Universităţii de Arte ar putea fi luat şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde acest aspect nu s-a realizat existând discuţii în continuare pe această temă. ”Un exemplu extrem de grăitor şi extrem de important, inclusiv un mesaj, aici, aproape, către Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde acelaşi lucru încă nu s-a realizat”, a spus Marko Bela.

El l-a felicitat pe Beres Andras, prorectorul Universităţii de Arte, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, care ”a făcut multe pentru impunerea acelui spirit care dăinuie şi în această instituţie şi anume un spirit sincer de dialog şi colaborare”.