/Marea Britanie: Viitorii soferi vor fi intrebati in legatura cu disponibilitatea de a deveni donatori de organe

Marea Britanie: Viitorii soferi vor fi intrebati in legatura cu disponibilitatea de a deveni donatori de organe

Persoanele care vor aplica pentru obţinerea unui permis de conducere în Marea Britanie vor fi întrebate de acum înainte dacă vor să devină donatori de organe, relatează Sky News.

Potrivit oficialilor, scopul acestei măsuri este de a dubla numărul donatorilor din registrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), care reprezintă în prezent un procent de 29%.

Până acum, viitorii şoferi puteau evita întrebarea privind disponibilitatea de a deveni donatori în momentul în care aplică pentru obţinerea permisului de conducere. În schimb, în cadrul noului sistem, ei vor fi nevoiţi să specifice dacă vor să se înscrie pe lista donatorilor în acel moment sau să amâne decizia la o dată ulterioară.

Potrivit NHS, 90% din britanici sunt interesaţi să doneze organe, însă puţini se înscriu pe această listă. Circa 8.000 de persoane din Marea Britanie sunt în prezent în aşteptarea unui transplant.

“A dona organe este un act cu adevărat altruist şi un dar care poate salva viaţa unei persoane aflate la nevoie. Vrem să facilităm înscrierea persoanelor în registrul donatorilor de organe atunci când aplică pentru obţinerea permisului de conducere şi să încurajăm pe toată lumea să discute cu cei dragi despre dorinţele privind donarea de organe”, a spus ministrul sănătăţii publice, Anne Hilton.