/Marea Britanie: Unul din patru copii apuca suta de ani

Marea Britanie: Unul din patru copii apuca suta de ani

Unul din patru copii care trăiesc în Marea Britanie îşi vor sărbători centenarul, potrivit unor cifre furnizate luni, scrie în ediţia sa de marţi cotidianul Daily Mail, subliniind faptul că cifra extraordinară indică producerea în plan social a unor schimbări masive potrivit cărora copiii de astăzi vor trăi mult mai mult decât părinţii sau bunicii lor.
Din 12,4 milioane de copii cu vârste de şi sub 16 ani, 3,3 milioane /27 %/ vor deveni centenari.
Potrivit cifrelor furnizate de Departamentul pentru muncă şi pensii, există şanse de unul la şase de a ajunge la aniversarea istorică la toate grupele de vârstă. Circa 900.000 de viitori ”centenari” sunt pensionari cu vârste de peste 65 de ani.


Aproape 10 % din persoanele de peste 65 de ani vor atinge 100 de ani, crescând cu 12,3 % procentul persoanelor cu vârste de la 51 la 65 de ani şi la 18,5 % al celor cu vârste de la 17 la 50 de ani.
Conform experţilor, copiii ar putea să ajungă la 100 de ani, dar ei nu-şi vor obţine pensia de stat până când nu vor împlini ”70 de ani sau mai mult”.
Vârsta de pensionare creşte la 66 de ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei până în 2020 şi guvernul a avertizat că ea va continua să crească.
Una dintre propunerile luate în considerare este aceea ca vârsta să crească în continuare, în timp ce se aşteaptă ca speranţa de viaţă să crească şi ea.
Laith Khalaf, analist în domeniul pensiilor şi consilier pe probleme financiare la Hargreaves Lansdown, estimează că mesajul este simplu: dacă vrei să ieşi la pensie tânăr, începe să economiseşti.
”Să trăieşti până la o vârstă înaintată este o binecuvântare, dacă îţi poţi poţi permite aceasta, dar este un blestem dacă nu-ţi poţi permite. Cei care n-au suficiente economii vor ajunge la mila pensiei de stat, care va fi ajustată în consecinţă”, a afirmat Khalaf.
Aceasta ridică şi problema referitoare la milioanele de persoane care vor apuca 100 de ani, cu o calitate săracă a vieţii, din cauza sănătăţii precare şi a banilor puţini.
Milioane de persoane în vârstă n-au pensie, nici economii, nici alte investiţii şi nici un plan privind contribuţia lor la pensie altul decât de a presta o muncă.
Cu toate că britanicii trăiesc mai mult, ei îşi petrec de asemenea mai mulţi ani imobilizaţi sau într-o stare de sănătate precară, care deseori necesită spitalizare.
Aceasta face să se întrevadă perspectiva sumbră a unei existenţe mai îndelungate cu zeci de ani decât bunicii lor, dar pe baza unui amestec zilnic de medicamente, în spital sau cu îngrijiri de durată.
”Milioane de oameni îşi vor petrece o treime din viaţă ca pensionari. Iată de ce trebuie să reformăm sistemul de pensii. Dorim să facem din el unul corect şi sustenabil pentru generaţiile viitoare”, declara ministrul britanic pentru pensii, Steve Webb.