/Marea Britanie: Barbatii homosexuali vor putea pentru prima data sa doneze sange

Marea Britanie: Barbatii homosexuali vor putea pentru prima data sa doneze sange

Bărbaţii homosexuali din Marea Britanie vor putea să doneze sânge pentru prima dată, fapt ce va creşte temerile că pacienţii care fac transfuzii vor putea contacta virusul HIV, scrie Daily Telegraph în ediţia de luni.

Interdicţia ca bărbaţii gay să doneze sânge va fi ridicată, deoarece s-a decis că regula actuală era discriminatorie şi încălca legislaţia privind egalitatea.

Cu toate acestea, barbaţilor homosexuali li se va permite să doneze sânge doar în cazul în care nu au avut relaţii sexuale timp de un deceniu. Homosexualilor care sunt sau au fost recent activi din punct de vedere sexual li se va interzice în continuare accesul la donarea de sânge.

Anne Milton, ministrul sănătăţii publice, este aşteptată să anunţe modificările în termen de câteva săptămâni.

În prezent, deşi donarea de sânge este monitorizată pentru HIV şi alte boli cu transmitere sexuală, un număr mic de infecţii sunt pierdute din vedere, deoarece poate exista un decalaj de timp înainte ca acestea să manifeste.

Sistemul actual se bazează pe încredere. Nu există controale pentru a vedea dacă donatorii spun adevărul în privinţa sexualităţii lor. Până în prezent se estimează că în jur de 7% dintre bărbaţii homosexuali activi au donat deja sânge, în pofida interdicţiei.

Schimbările au fost sugerate de Sabto, Comitetul consultativ privind siguranţa sângelui, ţesuturilor şi organelor, care a ajuns la concluzia că, dacă interdicţia ar fi înlocuită cu o nouă regulă nouă care i-ar împiedica pe bărbaţii gay să doneze sânge la cinci ani după ce au făcut sex cu un alt bărbat, riscul de a conta HIV prin transfuzii ar fi mai mic de 5%.

Se estimează că această cifră s-ar putea înjumătăţi în cazul în care perioada ar fi crescută la 10 ani, astfel încât miniştrii au susţinut această din urmă opţiune.

În Marea Britanie, se estimează că în prezent sunt 86. 500 de persoane cu HIV, dintre care un sfert nu sunt conştiente de acest lucru. Aproximativ 42% dintre persoanele infectate cu HIV, în 2009, erau bărbaţi homosexuali, potrivit organizaţiei caritabile Terrence Higgins Trust.