/Maramures: Punct de pompieri militari pentru patru localitati rurale

Maramures: Punct de pompieri militari pentru patru localitati rurale

ISU Maramureş şi reprezentanţii Prefecturii Maramureş au inaugurat, duminică, în comuna Fărcaşa primul punct de intervenţie al ISU având bază într-o localitate rurală, situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Baia Mare.
Autorităţile judeţene au motivat că baza ISU Maramureş din comuna Fărcaşa era necesară deoarece din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă zona e cu potenţial de inundaţii, urmare a revărsării frecvente a râului Someş şi a afluenţilor acestora, dar şi a torenţilor şi scurgerilor de pe versanţi.
De asemenea, zona fiind una depresionară este considerată cu risc în ceea ce priveşte alunecările de teren. În ceea ce priveşte riscul unor incendii în masă, cele mai expuse unităţi administrativ-teritoriale sunt: Fărcaşa, Ulmeni, Ariniş şi Asuaju de Sus.


Pe de altă parte, accidentele rutiere înregistrate pe traseul DJ 108A au necesitat de multe ori deplasarea la intervenţie a echipelor de descarcerare şi echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş.
Comuna Fărcaşa împreună cu cele patru sate componente se situează la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de cea mai apropiată subunitate de pompieri militari, iar timpul de răspuns al acestora, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, este de aproximativ 45 de minute, având în vedere că tehnica din dotare este învechită şi depăşită.
În acest context, prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol a iniţiat demersuri la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul înfiinţării unei structuri profesioniste de pompieri militari în comuna Fărcaşa.
“Decizia de înfiinţare a acestor structuri profesioniste are la bază siguranţa cetăţeanului şi nevoia unei reacţii rapide în sprijinul locuitorilor din această zonă a judeţului, care în cazul producerii unor evenimente – inundaţii, alunecări de teren, incendii, accidente rutiere, rupere de nori – le pun în pericol viaţa şi bunurile materiale. Pentru noi era important să înfiinţăm această structură profesionistă, având în vedere distanţa pe care trebuie să o parcurgă echipajele Detaşamentului de Pompieri Baia Mare până la locul producerii situaţiei”, a declarat prefectul Pocol.
Primăria comunei Fărcaşa a pus la dispoziţia bazei de pompieri o clădire unde poate să-şi desfăşoare activitatea.