/Maramures: Pensionare anticipata pentru cei din zonele poluate cu metale neferoase

Maramures: Pensionare anticipata pentru cei din zonele poluate cu metale neferoase

Directorul general al Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, Ion Dumitru, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că, în urma votării unui amendament la legea 263/2010 privind pensionarea, persoanele care au locuit în zonele unde s-au exploatat şi prelucrat minereuri neferoase se pot pensiona anticipat.
În conformitate cu prevederile art 65 alin. (5) din Legea nr 263/2010 (anexa nr. 1), persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare şi pe o rază de opt kilometri în jurul acestei localităţi au posibilitatea pensionării anticipate parţiale, cu cel mult doi ani înaintea vârstei standard de pensionare fără penalizare.


De această prevedere a legii vor beneficia pe lângă locuitorii din Baia Mare şi împrejurimi şi cei din oraşele Zlatna şi Copşa Mică.
“Procedeul este o premieră în sistemul de pensii din România şi se adresează în mod special celor care locuiesc în fostele zone miniere puternic poluate din Transilvania. Amendamentul a trecut prin parlament şi urmează ca noua prevedere a legii să-şi facă simţite efectele”, a spus Dumitru.
Susţinătorul acestui amendament, deputatul independent de Maramureş Gheorghe Zoicaş a declarat, la rândul său, că iniţiativa sa legislativă s-a lovit de multe obstacole din partea colegilor, inclusiv a parlamentarilor din Maramureş cu excepţia celor din UDMR şi minorităţi care au considerat că locuitorii zonelor poluate n-au nevoie de prevedere specială în legea pensiilor.
” În spatele acestui amendament stă o muncă titanică. De asemenea, m-am convins că nu toţi parlamentarii susţin intereselor comunităţilor despre care au făcut atâta caz în campania electorală. Ştiind în urma unor cercetări medicale că durata de viaţă în aceste zone poluate este cea mai scăzută din România, am considerat că măcar atât merită locuitorii acestor regiunii”, a spus deputatul Zoicaş.
Pot beneficia de pensie anticipată persoanele care au depăşit complet stagiul de cotizare cu până la opt ani, au vârsta cu până la doi ani mai mică decât vârsta standard de pensionare şi au locuit cel puţin 30 de ani în localităţile prevăzute în lege şi pe o rază de opt kilometri în jurul municipiului Baia Mare. Amendamentul se aplică până la data de 31 decembrie 2030.