/Maramures: Elev al scolii din Desesti, stropit cu acid sulfuric

Maramures: Elev al scolii din Desesti, stropit cu acid sulfuric

Un elev în vârstă de 14 ani, în clasa a VIII-a a Şcolii generale din localitatea Deseşti, a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare după ce a fost stropit cu acid sulfuric pe faţă, gât şi piept.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Maramureş, dr. Călin Pop, a declarat pentru AGERPRES, că medicii fac eforturi susţinute pentru a-l salva şi a înlătura urmele arsurilor provocate de acidul sulfuric.
“Copilul se află sub tratamente medicale în secţia de Chirurgie Plastică. El a avut o arsură cu substanţă toxică şi această arsură este sub 2%, nu este una care să implice un prognostic vital. Medicii fac eforturi pentru a nu se ajunge să rămână cu semne în urma arsurii ‘, a spus doctorul Călin Pop.


Acccidentul s-a produs în laboratorul de chimie, în timpul recreaţiei. Elevul Vasile Săcălaş, de 14 ani, a fost stropit cu acid sulfuric de un coleg al său, Augustin Martocean. Vasile Săcălaş a luat sticla cu acid dintr-o vitrină a laboratorului, iar colegul a încercat să i-o smulgă din mână. Recipientul s-a desfăcut, iar acidul sulfuric l-a stropit pe mai multe zone a corpului pe Săcălaş.
Mama elevului, care este femeia de serviciu a şcolii din Hărniceşti, l-a dus pe copil vineri la medicul de familie. Medicul i-a administrat unguente, însă starea sănătăţii copilului s-a înrăutăţit, astfel încât duminică (27 martie), elevul a fost internat în Spitalul de Urgenţă Maramureş.
Mama lui Vasile Săcălaş nu a depus încă plângere împotriva elevului care i-a stropit copilul cu acid. Poliţia din localitatea Deseşti a demarat cercetările asupra modului cum s-a produs evenimentul.
De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a fost înştiinţat despre caz abia luni, printr-o notă scrisă de directorul şcolii, Andrei Făt.
Ioan Vicsai, inspectorul general adjunct al ISJ Maramureş, a precizat că directorul şcolii Deseşti, Andrei Făt şi profesoara de chimie Maria Angela Dunca au semnalat incidentul inspectorului de specialitate Maria Loghin şi inspectorului general Mariana Pop, printr-o notă scrisă.
În adresă era menţionat faptul că directorului şcolii nu i s-a adus la cunoştinţă spargerea geamului de la dulapul în care se aflau substanţele toxice, motiv pentru care nu s-a luat nicio măsură pentru înlocuirea acestuia. Totodată, profesoara de chimie a precizat faptul că nu se afla în şcoală, deoarece avea ore la şcoala din satul Mara. Reprezentantul ISJ Maramureş consideră ca incidentul s-a produs din cauza negiljenţei cu care a tratat profesorul depozitarea substanţelor periculoase.
ISJ Maramureş urmează să demareze o anchetă la şcoala din Deseşti pentru a se decide cine se face vinovat.
Directorul şcolii din localitatea Deseşti, Andrei Făt, a refuzat să comenteze incidentul, însă a anunţat poliţia, iar profesoara de chimie, Maria Angela Dunca, va oferi explicaţii în consiliul profesoral privind circumstanţele în care s-a produs accidentul şi cum a fost posibil ca substanţele periculoase să nu fie închise.