/Maramures: A fost inaugurat primul dispecerat integrat de urgenta naţional ISU – SMURD – Ambulanta

Maramures: A fost inaugurat primul dispecerat integrat de urgenta naţional ISU – SMURD – Ambulanta

Primul dispecerat integrat din ţară având în componenţă ISU – SMURD – Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost inaugurat, vineri, în judeţul Maramureş.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că proiectul-pilot aplicat în Maramureş face parte dintr-un program ce urmează a fi extins în alte 11 judeţe pe aceeaşi formulă funcţională.


“Sunt câteva judeţe pilot care demarează acest sistem, proiect în care integrăm dispeceratele serviciului de Ambulanţă, Pompieri şi SMURD. Până acum, deciziile se luau în două locuri, iar de acum înainte deciziile se vor lua într-un singur loc, coordonarea echipajelor se va face de la un singur loc, urmărirea, monitorizarea, toate informaţiile vor fi într-un singur loc. Atât pentru partea de descarcerare, incendii, intervenţii medicale, tot. Dacă înainte, la Ambulanţă, erau una sau două persoane care să facă faţă la un număr mare de apeluri, şi la Pompieri şi SMURD numărul era mai mic, nu toate cazurile fiind critice, acum vor fi în dispecerat patru persoane, care să facă faţă numărului de apeluri. O să avem o capacitate mai mare de lucru şi decizie în cadrul dispeceratului”, a explicat Raed Arafat.
Potrivit subsecretarului de stat, realizarea dispeceratului integrat de la ISU Maramureş a fost posibilă datorită Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Serviciului 112, în cel mai scurt timp reuşindu-se să se cupleze circuite şi terminale într-un singur loc.
Dr. Raed Arafat a subliniat că prin crearea dispeceratului integrat, ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş fac un pas important înainte, care o să aibă un impact pozitiv asupra cetăţenilor.
“Maramureşul e primul judeţ în care formăm un dispecerat integrat de urgenţă. Colegii de la Ambulanţă şi ISU Maramureş – SMURD au venit în întâmpinarea unei idei îndrăzneţe, care va aduce cu un pas în faţă sistemul de urgenţe judeţean”, a spus dr. Arafat, menţionând că următorul dispecerat integrat de urgenţă va fi operabil, de duminică, în judeţul Sibiu.