/Maladiile netransmisibile, principala cauza a mortalitatii in lume (OMS)

Maladiile netransmisibile, principala cauza a mortalitatii in lume (OMS)

Aproximativ două treimi din totalul deceselor provocate de boli din lume sunt cauzate de maladii netransmisibile (MNT), aşa cum sunt maladiile cardiace, conform unui raport publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite AFP.

“Maladiile netransmisibile sunt principala cauză a mortalităţii din lume”, a precizat Douglas Bettcher, responsabilul OMS pentru lupta împotriva tabagismului.

Conform acestui raport, aceste maladii sunt responsabile de nu mai puţin de 36 de milioane de decese în fiecare an, adică 63% din totalul deceselor produse în lume. Dintre cei 36 de milioane de oameni care mor anual din cauza acestor maladii, 9 milioane au mai puţin de 60 de ani.

Din familia maladiilor netransmisibile, bolile cardiovasculare sunt cele mai periculoase, reprezentând 48% din totalul deceselor. Cancerul reprezintă 21% dintre decese, maladiile respiratorii 12% iar diabetul 3%.

Principalii factori care duc la declanşarea maladiilor netransmisibile sunt alcoolul, lipsa exerciţiului fizic, proasta alimentaţie şi tutunul, conform OMS.