/Magiunul de prune Topoloveni, aliment si `medicament` protejat pe piata europeana

Magiunul de prune Topoloveni, aliment si `medicament` protejat pe piata europeana

Directorul general al SC Sonimpex Serv Com SRL, Bibiana Stanciulov, şi-a prezentat, marţi, pe acorduri de chitară ale imnului naţional, echipa cu care a reuşit să câştige prima certificare de Indicaţie Geografică Protejată în Uniunea Europeană pentru un produs tradiţional românesc, respectiv magiunul de prune Topoloveni.
“Magiunul de prune Topoloveni se înscrie acum în cele 1.000 de produse protejate din Uniunea Europeană, fiind de altfel printre primele 500 de produse alimentare protejate deoarece cele mai multe sunt băuturi alcoolice”, a precizat Bibiana Stanciulov, într-o conferinţă de presă.


Aceasta a spus că magiunul de prune Topoloveni a obţinut de-a lungul anilor numeroase distincţii precum acea de furnizor al Casei Regale a României, distincţia ‘The Superior Taste Award’ obţinută din partea International Taste and Quality Institute din Bruxelles sau cod operator NATO.
“Obţinerea codului operator NATO înseamnă că orice soldat poate comanda magiunul de prune Topoloveni, deşi încă nu exportăm produsele noastre în aceste ţări”, a spus Stanciulov.
Prezent la eveniment, senatorul PSD, Ilie Sârbu, s-a declarat un mare consumator al produsului, apreciind reuşita Bibianei Stanciulov, care a demarat înregistrarea produsului încă din primul său mandat de ministru al Agriculturii.
“Mă bucur că dintr-un nume aţi făcut un renume şi sper să reuşiţi în continuare nu numai de dragul succesului ci şi de dragul profitului. Eu sunt un consumator al magiunului de prune Topoloveni, de peste 3 ani şi îl mănânc cu plăcere în fiecare dimineaţă, când nu sunt plecat. În curând, poate vom degusta în deplasări şi capsula cu magiun de prune Topoloveni”, a spus Ilie Sârbu.
La rândul său, deputatul UNPR, Valeriu Steriu, a remarcat tinereţea echipei care a reuşit să aducă magiunul în sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
“Felicit în primul rând conducerea societăţii pentru modelul antreprenoarial realizat cu 10 tineri români şi care consider că ar putea fi replicat în multe locuri din România. Sper însă ca anul viitor să putem vorbi nu numai de un singur produs protejat în UE, ci de zeci de astfel de produse tradiţionale româneşti”, a precizat Steriu.
În cadrul conferinţei, calităţile nutritive ale produsului au fost enumerate şi de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare, care a evidenţiat că acest aliment este sută la sută natural, autentic românesc, un produs care nu conţine zahăr şi nici conservanţi. Specialistul a subliniat că datorită faptului că nu conţine zaharuri adăugate ci numai pe cel din prune, nu are conservanţi artificiali, ci naturali, este indicat tuturor persoanelor, inclusiv celor care suferă de diabet precum şi copiilor.
De asemenea, doctorul Elena Nicolau, medic specialist diabet şi nutriţie, a explicat modul în care se poate ajunge la greutatea ideală consumând magiun de prune Topoloveni. Dieta a fost testată deja, rezultatul fiind promiţător pentru toţi cei care doresc să slăbească 4 kilograme într-o lună, fără ca starea de sănătate să fie afectată.
Reuşita societăţii SC Sonimpex Serv Com SRL a fost parafată, la finalul conferinţei de presă, cu Imnul Magiunului şi cu bunătăţi obţinute pe bază de magiun de prune Topoloveni.
Magiunul natural de prune este produs după o reţetă păstrată din 1914, când în Topoloveni s-a înfiinţat prima fabrică de magiun din ţară cunoscută sub denumirea de ‘Cooperativa din Topoloveni”, unde se producea magiun din prune şi din alte fructe.
În anul 1972 a luat fiinţă, pe actualul amplasament al fabricii, secţia de sucuri, magiun, fructe şi legume deshidratate, făcând parte din ‘Întreprinderea de legume şi fructe Piteşti”. În anul 1981 a fost transferată la ‘Întreprinderea de prelucrarea şi industrializare a legumelor şi fructelor Topoloveni”, iar în anul 2001, fabrica de magiun a fost preluată prin cumpărare de către societatea comercială Sonimpex Serv Com SRL.
Institutele de specialitate au certificat faptul că magiunul natural de prune Topoloveni este atât un aliment funcţional – are capacităţi antioxidante foarte mari, iar prunele îşi păstrează calităţile nutritive, datorită procesului de fabricaţie unic.
Magiunul de Topoloveni poate fi cumpărat cu 8 lei de la târgurile de profil şi cu circa 10 lei, un borcan de 350 de grame din marile lanţuri de magazine.