/Maestrul Florin Zamfirescu a vorbit studentilor despre teatrul `diagnostic` si teatrul `medicament`

Maestrul Florin Zamfirescu a vorbit studentilor despre teatrul `diagnostic` si teatrul `medicament`

Maestrul Florin Zamfirescu a ales să discute despre teatrul ca diagnostic, miercuri, cu studenţii Universităţii “Petre Andrei” (UPA) din Iaşi, la întâlnirea organizată în cadrul Festivalului de Teatru “ContemporanIS”.
“În contextul în care, într-o lungă perioadă de timp, teatrul a fost apanajul unui grup relativ restrâns de oameni, specialişti şi unii pasionaţi, constat în ultima perioadă o explozie a acestuia în marea masă. Mă gândesc, în primul rând, la limbaj. Folosim, nu întotdeauna corect, dar frecvent, termeni ca dramă, scenariu, actori. Ne interesează mai mult imaginea decât realitatea. Jucăm teatru cu viaţa noastră. De aceea cred că teatrul a ajuns ca un fel de boală’, a explicat maestrul Florin Zamfirescu.


Acesta le-a vorbit tinerilor şi despre emoţia scenei, atunci când dintr-un actor devii “o instituţie” şi când eşecul are un gust mult mai amar, dar şi despre obsesia ratingului.
“Nu tot ce face rating e valoros şi nu tot ce nu face rating e de aruncat. Nici Iisus n-a făcut rating la vremea lui, pe Mozart l-a condus la groapă un căţel, iar, în timpul vieţii, van Gogh a vândut doar două tablouri fratelui său”, a spus cunoscutul actor.
Rectorul UPA, prof.univ.dr. Doru Tompea, a apreciat disponibilitatea cunoscutului actor de a dialoga cu tinerii.
“E o întâlnire emoţionantă aceasta cu maestrul Florin Zamfirescu şi îi mulţumesc pentru faptul că ne-a făcut onoarea de a se alătura personalităţilor din cultura, teatrul şi cinematografia românească, pe care amfiteatrele acestei universităţi le-au găzduit în ultima perioadă”, a spus prof.univ.dr. Doru Tompea.
După ce maestrul a răspuns numeroaselor întrebări adresate de public, i-a asigurat pe tineri că teatrul nu va dispărea niciodată, pentru că “noi ne-am născut cu capacitatea de a visa, iar teatrul e o visare colectivă, e un fel de ‘cum ar fi dacă ar fi’ de care avem atâta nevoie”.